S u š i c k ý    r o c k o v ý    p u l s    2 0 0 4
 
Archiv historických aktualit z titulní strany Sušického rockového pulsu

 

         Prosinec 2004

        "Šumavský funky" dohrálo! Jak jsme předběžně informovali již na podzim, zábavný orchestr VENUŠECHA ukončil činnost v původní sestavě se zpěvákem Jiřím Novákem. Labutí koncert se odehrál na 2. svátek vánoční, 26. 12. 2004 a po jeho shlédnutí v Kloubu nabitém odvázaným obecenstvem se tomu ani nechce věřit. Venušecha odehrála sólově (předkapely nebyly nikdy její doménou) a dokázala bavit celý večer, který rozdělila do dvou sérií, v nichž zazněly veškeré hity z tradičního playlistu této jistě pozoruhodné partičky. Funk energicky odkapával prostorem, syrová rytmika zmítala těly rozvášněného publika a oktet si své příznivce omotal kolem prstu jak to nedovede žádná jiná zdejší kapela.


        


Vaše reakce


        Festival ROCK NA SANTOSU přesunul svoji webovou prezentaci na adresu www.lzva.com. Stránky doznaly jistých grafických změn a aktualizací. Chcete-li vyhrát vstupenku na 5. ročník, zúčastněte se ankety...


        MORTIFILIA přesunula svoji webovou prezentaci na adresu www.mortifilia.cz. Stránky by v nejbližší době měly doznat grafických změn a plných aktualizací.


        SLAX versus JSME LISTÍN.Y. - toť téma Aktuálního dílu, který je v tomto roce definitivně posledním. Zároveň s ním byla spuštěna sekce Recenze. Blíže za příslušnými odkazy.


        3. prosince 2004 opanovala Kloub dvojice skočných partiček. Nejprve zahrála klatovská cover kapela OSOBY?, kterou si můžete pamatovat z letního festu Šumavský medvěd na Santosu. Velmi věrně přehrála řádku legendárních i moderních kapel, rozpohybovala několik jedinců a sklidila ohlas. Dobrá zábava, ale to je všechno. Co je v chlapech skutečně, poznáte až v jejich domovských kapelách (1/5 = Mortifilia, 2/5 = Promises). Nutno podotknout, že v "universálnějších" pasážích zpěvák připomínal právě Promises, kde před časem tohle místo patřilo jemu.

        SLAX = excelentní jízda! Potvrzuje to jak jejich letošní demo "Hard Core Music For Beautiful People" (recenzi očekávejte v příštím díle Srpulsu, který vyjde ve 2. polovině prosince), tak současné koncerty, kterých je - žel - jako šafránu. Koncertní playlist se skládal ze všech šesti položek zmíněného dema, novinek, coveru Brainworker, starší položky a přídavku, kdy se opakovalo. Ke koncertu nemám připomínek ani co do zvuku, Kaďusova škola byla pro Millhouse přínosem, který dovede zúročit. Více k atmosféře skrze fotografie...    


           


SLAX model 2004 (zleva): Tony, Michal, Macáno, Honzál a Millhouse.

Vaše reakce


        Aktuální díl je online. Pro pravidelné návštěvníky a čtenáře této titulní strany nic nového: Jedná se o zde průběžně vyvěšované mini reporty ze šesti zajímavých akcí, které se v průběhu roku (resp. půlroku - konkrétně v rozmezí května až října 2004) udály každá na jiném místě v Sušici a blízkém okolí.

        Zhruba v polovině prosince přibude poslední díl tohoto roku. O čem bude nechám prozatím předmětem Vaší fantazie...      

 

 

         Listopad 2004

        Polovina listopadu je ve znamení zveřejnění Aktuálního dílu Srpulsu, který je anketou mezi pořadateli rockových koncertů a festivalů. Pro zvolené téma Stahují se mračna nad rockovými koncerty a festivaly? byla položena anketní otázka "Co je příčinou slábnoucí návštěvnosti rockových koncertů a festivalů 2004?". Nezůstaňte pozadu za zpovídanými a vložte svůj osobní názor do poznámkového bloku.


        Pár informací z hlavního stanu: Tradiční kloub chystá v dohledné době uvedení svého nového loga a s tím souvisejících webových stránek, nápojových lístků, triček, atd. Co se týká programu do konce roku, pak vynecháme-li Hudební sklepy, jejichž rozpis najdete na oficiálním webu klubu, vycházejí do konce roku čtyři akce, jejichž obsazení je v rubrice Aktuální koncerty. Ve fázi námluv je bonbón v podobě skutečného live esa...


        Chcete-li si po čase vyslechnout naživo SLAX, skočte na prkno a zastavte se v klatovském Metru. Podrobnosti v sekci Aktuální koncerty.  

 

 

         Říjen 2004

        Pár novinek na sklonku října: V Sušických novinách č. 19/2004 vyšel zatím poslední díl Srpulsu. Další je ve fázi příprav a bude již avizovanou anketou mezi pořadateli rockových koncertů a festivalů.

        Rockových koncertů v tuto chvíli - zdá se - ubylo, ale určitě si povšimněte akce, která by měla proběhnout 20. 11. 2004. Více najdete v sekci Novinky / inzeráty.   


        Vůbec první rockový koncert v restauraci U chovatelů jsem po více jak deseti letech od jejího otevření zaregistroval v sobotu 9. 10. 2004. Rozhodli se jej uspořádat tři mladé kapely a patří jim můj obdiv za skutečnost podpory zdejší rockové scény mimo nepsané centrum, tedy Tradiční kloub.
        Akci, kde se nakonec sešlo dobře 80 figur se vším všudy (vstupné bylo dobrovolné a vybíralo se do pořádné kartonové bedny), otevřela z letošního Majáles známá
CHYBA LÁVKY. Uvedla nového vysmátého zpěváka, který vystupoval s kapelkou poprvé a nejsem daleko od pravdy budu-li tvrdit, že to nebylo to pravé. Stejně jako prostřední skupina čerpala příliš okatě ze svého vzoru Mňágy a Žďorp.
       
C.N.S. (Celkem normální sympaťáci) zahráli jako druzí a ač byly se svými songy trochu dál, opět je nemohu pochválit, nechci-li, aby tyto řádky vyzněly kontraproduktivně. Zvukově se obě předkapelky uvedli slabě, nicméně nástrojovce adekvátně.
        Headlineři
TENKEJ LED disponovali svou tvorbou a bylo to znát a slyšet. Vybaveni dvěma zpěváky, kteří se doplňovali a vypomáhali si, jistě přidali na zajímavém vyznění své produkce. Bubeník Mottl (synátor basisty z Černýho světla) se ten večer jako první pořádně opřel do bicích a nutno uznat, že je měl pod kontrolou. Hudebně se jednalo samozřejmě o bigbítek se začátečnickými texty, nicméně důležitým faktem je, že o sobě kapela dala vědět poměrně původním způsobem. -FBB-
        PS: Má-li někdo ze zúčastněných diváků pěknou fotku do 50KB, ať mi ji pošle a já ji sem pověsím.

Vaše reakce


        Po třinácti letech jsem navštívil koncert v PDA a musím konstatovat, že se za tu dobu ve výsledném efektu nic nezměnilo. Obecenstvo rozjelo na headlinery Peshata pogo takřka stejné intenzity jako před lety starší generace na Arakain.
        Koncertní večer načala mladá skupina
ARMY OF LUPINUS VERSUS THE INVISIBLE MAN (podle několika plakátů Army Of Lupinus Versus Amazing Spider Man), která se již Sušici představila pod názvem Random - nemýlím-li se - na Majáles letos v květnu. Kvarteto nabídlo celkem zajímavou muziku, která ve mně evokovala ducha dřevního pop punku, jemuž sekundovala i vnější podoba kapely. Snad jediná výtka přetavená v doporučení: Upozaďte cover verze, nejde-li to bez nich úplně...
        Měli-li openeři šílený název, pak se druhá kapelka nenechala zahanbit. Považte:
?100->? (čti Jak z toho ven). Pětice okolo Jana Jandy nabídla příjemný bigbítek nepříjemné délky. Určitě více jak hodinovým setem napněným nespočtem songů problikl sem tam dobrý nápad či celý song, ale stále je to někde v půli cesty. Oproti první kapele oceňuji češtinu v textech, které by pravděpodobně stálo za to pročíst.
        Nutno zmínit ozvučení celé akce, které bylo poddimenzované, sál neduněl a mohli jste si povídat přímo před reproduktory za "plného chodu". To bylo jistě velké mínus, ale na druhou stranu vzhledem k minimálním možnostem byl zvuk maximální. Na stranu třetí v něm však hodnoťte kapely, které slyšíte poprvé, že?
        Ani
PESHATA si oproti předchozím skupinkám zvukově nepolepšili. Čím zvítězili byla vyhranost, dechy, známé písničky ze světa zvířátek a v jistém smyslu profesionalita. Jenom hrábli do strun a parkety se zaplnily jako když je někde něco zadarmo. Ač nevlastním žádný hudební nosič táborských borců, drtivou většinu skladbiček znám skoro zpaměti z několika předchozích koncertů, které na různých místech v Sušici v minulosti proběhly a kterými si tu vypečení zoopunkeři vytvořili více než oddanou fanouškovskou základnu. Koneckonců té byl večer (2.10.2004) věnován a dokázala si ho jaksepatří užít. -FBB-

Vaše reakce


        Podzim je ve znamení níže zobrazené neúprosné smuteční ikony: Po třech letech hlásí odchod funkyrocková družina VENUŠECHA. Všem posmutnělým budiž útěchou fakt, že něco starého (?) končí, ale nového začíná... Střípky o kapele rozseté na Srpuls.CZ: reportáž z vystoupení na Šumava Rocks 2001, anketa 2003


        1. říjen je ve znamení nového dílu Srpulsu - Aktuální díl je právě online!

        Jmenuje se "Asmodeus + Jan Březina = Turisté smrti" a chcete-li tuto rovnici objasnit, stiskněte příslušný odkaz.

 

 

         Září 2004

        Holky a kluci, dějou se to věci! V září z redakčního faxu vylezli dvě výpovědi:

        Sušickou rockovou scénu se rozhodli nezávisle na sobě opustit hned dvě kapely naráz.


        Po sedmi letech se spolu rozloučili JSME LISTÍN.Y., kterým bylo letos prostřednictvím Srpulsu věnováno dostatečně prostoru. Zamáčkněte slzu při četbě profilového článku nebo recenze z rozlučkového unplugged koncertu. Kapela po sobě zanechala dvě CD-R (to letošní - "Pouštění draků" - bude do konce roku zrecenzované /in memoriam/ v jednom z následujících dílů Srpulsu). Jako tečka se připravuje CD-R se záznamem zmíněného unplugged koncertu (budeme informovat a později i hodnotit).

        Po šesti letech zatroubili k odchodu veteráni ČERNÝ SVĚTLO, kterým jsme se v Srpulsu věnovali minulý rok prostřednictvím rozhovoru a průběžně reporty z mnoha koncertů. Kapela po sobě zanechala dvě CD-R.


         A o co šlo? Ve Stínech mezilidské vztahy a ve Světle únava. Zkrátka a složitě: Život sám.

 

 

         Srpen 2004

        "Aktuální díl" je online! 43. pokračování pulzu je reportáží z Šumavského medvěda 2004. Článek doplňuje 10 fotografií dokreslující atmosféru festivalu a naleznete jej pochopitelně ve stejnojmenné příslušné sekci.

         V pátek 27. 8. 2004 určitě navštivte Tradiční kloub, kde od 20:00 (přesně) proběhne křest klipu "Turisté smrti", který pro kapelu Asmodeus natočil v 1. polovině tohoto roku Jan Březina. Doprovodný koncert skupiny ASMODEUS je samozřejmostí!


       V sobotu 21. srpna 2004 proběhne od 15.00 hodin na Santosu letošní patrně poslední festival nazvaný ŠUMAVSKÝ MEDVĚD. V jeho rámci vystoupí 9 tuzemských kapel. Jejich skladbu si můžete prohlédnout na plakátu. Za Sušici zahrají pouze bluesrockoví veteráni ČERNÝ SVĚTLO, klatovy zastoupí PROMISES, STRIPE a OSOBY?, Nepomuk IN MOTION, Stříbro COWARD, Plzeň ANTABUS, Český Brod CRUEL a konečně Moravu nepsaní headlineři festivalu, SAD HARMONY produkující nádherný alternativně kytarový rockově-metalový "doom".

 

 

         Červenec 2004

        "Aktuální díl" je online! 42. pokračování pulzu je reportáží z Šumava Rocks 2004. Článek, který by se měl objevit příští měsíc v Sušických novinách, doplňuje několik fotografií z dílny Michaela Fišera.


       Nejpozději do konce stávajícího měsíce bude uveden "Aktuální díl", který přiblíží letošní ročník sušického festivalu Šumava Rocks. Chce-li se někdo předem podělit o svůj názor (pokud se nebojí jej zveřejnit) na tento ročník, prostor má v poznámkovém bloku.

        V sobotu 24. 7. 2004 nezapomeňte navštívit opět Santos a debutující Yanek Open Air (budeme na místě pro chystanou reportáž).


       JSME LISTÍN.Y. + hosté - unplugged 30/6/2004

   Gymnázium Sušice, Smetanův sál (skoro až do posledního místa zaplněná sedmá řada koncertního sálu)

       Další zastávka domácí folkrockové skupiny po mapě svého rodného města. Živá vystoupení jsou standardně naplněna známými šlágry této skupiny. A samotný akustický koncert? ... převážně sestaven z upravených a snaživě okrášlených písní aktuálního dema. Byl provázen pravidelným jízdním řádem kytarových akordů, které nenarušovalo žádné zbytečné jančení efektů, a monotónní rytmikou, která se tak možná poprvé přiblížila černobílé lince flétny. Dalo by se říci, že to bylo jak hudební probuzení a osvícení, a nebo jen vrchol jedné koncertní etapy zdobený klavírní a houslovou voňavkou. Přes těch pár chyb se z toho vyklubal docela zajímavý a programově nápaditý koncert. Takové prostředí skupině sluší a svědčí daleko víc, než o poznání roztříštěnější soulad nástrojů některých předchozích živých "představení".

 sepsal: B.G.M., vyfotografoval: -FBB-


       Pokud byl kdokoliv z Vás v posledních dnech na koncertech Hudby Prahy v Kolinci, Monkey Business na Santosu či Magyar Posse v Kloubu a chce / je schopen sepsat krátký report, nechť mi jej pošle na e-mail (pro zveřejnění na této stránce), nebo má možnost přímo v poznámkovém bloku.


       V brzké době zde můžete očekávat report z unplugged koncertu skupiny JSME LISTÍN.Y., jehož sepsání se osobně zhostí Mylothary.

 

 

          Červen 2004

       V pátek 25.6. 2004 ve 14:00 hodin proběhne na půdě ff UK (v místnosti 429) veřejná premiéra klipu "Turisté smrti (Exitus dignitas)" klatovské kapely Asmodeus.


hrají: Saša Rašilov, Hanka Vagnerová a Tomáš Pavelka
režie: Jan Březina

Tímto jsi/jste srdečně zván/zvána.


       Tak jako vloni, i letos Lucie A. uspořádala punk / hardcorový dýchánek na Boudě.
Ten letošní proběhl 12.6. a od 20 hodin jej uvedl plzeňský
TARAS BULBA, jež na stejné akci vystoupil i před oním necelým rokem. Klukům se nedařilo, jak koneckonců sami přiznali, nicméně skočný melodický punk rock se dal poslouchat, snad až na ten celkově utopený zpěv.
DEVEROVA CHYBA zahrála podobně jako před týdnem na Rocku na Santosu, ovšem v o poznání slabším zvuku. Opět došlo na nezbytné trhání silných strun, ale stálo to za to.
Hvězdou večera bylo komando
NEW MAN (ex-Nasty Work) z Prahy, jejichž frenetický hardcore/punk s nespočtem vyhrávek, kvalitních nápadů a postupů ruku v ruce se slušně napráskanými bicími rozhýbal kde koho. Zpěvu sice kapela moc nedala, ale vyrovnala to právě svou nevšedností!
Táborští
C dýchánek uzavřeli. Partička s téměř gumovým originálním kytaristou Patrikem K. hrála výhradně instrumentálně, ale řekla toho víc, než mnohé kapely se zpěvem. Parádní set.
Lidí přijelo požehnaně (odhadem cca 200?!), především však zvenku. Ze sušických se sjel opravdu jen střípek, delegace...

 

        

DEVEROVA CHYBA               NEW MAN                             C               Bouda area, Čermná u Sušice, 12.6.2004


       14.6. vyšel on-line nový díl pulzu, který je reportáží z nedávného festivalu Rock na Santosu. V brzké době se tento objeví i v Sušických novinách.


       Nezapomeňte vyrazit příští sobotu na Boudu do Čermné u Sušice - více zde. Další nové koncerty naleznete v příslušné rubrice.


       Festival Rock na Santosu se přes nepřízeň počasí i slabší návštěvnost podařil. Podrobnou reportáž si v sekci "Aktuální díl" budetet moci přečíst zhruba do týdne.

 

 

         Květen 2004

       15. 5. proběhl první letošní rockový "open air" festiválek na Santosu. Jednalo se o tradiční gymnaziální Majáles, ve kterém se představily tři nové školní kapelky (Random, Chyba lávky, C.N.S.), jeden host (Ježíšek není) a dvě stálice sušické rockové scény (Jsme listín.y., Slax). Z nováčků mne zaujali RANDOM místy zajímavými nápady a postupy. CHYBA LÁVKY, C.N.S. a nakonec i JEŽÍŠEK NENÍ se příliš vzhlíželi v jisté nejmenované kapele, která takto zněla polovinou festivalu, což bylo přinejmenším únavné. Ani JSME LISTÍN.Y. neměly svůj den. Příliš se nepovedl zvuk (kytara místy bohužel nebyla slyšet) a srovnám-li toto vystoupení se křtem v Kloubu, Stíny nabídly tak 50% svého potenciálu. Řezníci SLAX si dovedli nazvučit a svými již poměrně vykrystalizovanými tracky brutálně rozhýbat doposud poklidně vlnící se početné obecenstvo.


       13. 5. vyšel aktuální díl v Sušických novinách 10/2004. Naleznete jej na předposlední, 11. straně v rubrice Informace. Nadpis článku - JSME LISTÍN.Y. "Jsme pozitivní kapela" - byl bohužel pouze zkopírován z dodaného prostého textu, tudíž se tímto nedopatřením stal prvním odstavcem a dokonale tak splynul s ostatním textem... Fotografie byly dodány dvě, ale použita jen jedna... Dvakrát škoda. Samotný text je v pořádku.


       1. května proběhl v Tradičním kloubu koncert obsazením shodný jako před necelým rokem, když se Kloub otevíral po rekonstrukci. Tehdy se co do zvuku těžce nepodařil, teď naopak. Ano, jedná se o JOLLY JOKER & THE PLASTIC BEATLES OF THE UNIVERSE, kteří opět v trochu pozměněné sestavě nabídli totožný program jako právě před zmíněným třičtvrtě rokem. Dnes však na úkor výtečnému zvuku jakoby zapomněli dodat vystoupení trochu víc energie, která z nich odkapávala minule. Působili jako poslechovka, která - až na pár výjimek - nevyburcovala nikoho k pohybu. Škoda, rozhodně na to měli. Možná jen nepřišlo to správné publikum jako tehdy. Všiml si toho i leader Petr Kumandžas, který to okomentoval: "Když jsme tady hráli minule, nebylo rozumět zpěvu, ale o to víc jste se hejbali. Ale to nevadí.".  I předkapela byla totožná - klatovští HEAD DOWN. Ti sušici představili zdejšího bijce Zdenďáka (ex-Exitus, Slacks Model 1999), který jejich výborně odehrané, nicméně oproti Žolíkům zoufale nepůvodní produkci oscilující někde mezi Nirvanovským grunge a poslední Metallikou (alespoň tak na mě dnes působili), rytmicky řádně vyztužil. Ovace sklidili shodně jako poslechovka, nicméně mám za to, že obě kapely jsou stvořeny spíše pro rozpumpování publika, rozhejbání klubu.

 vaše reakce

 

 

         Duben 2004

       28. 4. byl zveřejněn jubilejní 40. díl, který je profilovým článkem o sušické kapele JSME LISTÍN.Y.


       23. - 25. 4. nahrávají SLAX své v pořadí druhé demo ve studiu Hellsound v jižních Čechách. Nechejme se překvapit.


       Stránky Sušického rockového pulsu mají vlastní doménu, a to srpuls.cz.


       Právě se připravuje další pokračování pulsu, které bude článkem o skupině JSME LISTÍN.Y. při příležitosti vydání jejich druhého dema "Pouštění draků".

 

 

         Březen 2004

       V pátek 19. 3. jsem navštívil koncert Mortifilie, který proběhl ve strakonickém klubu Křemelka. Chlapi zde po svém otevřeli death metalovou akci a zažhavili pódium spřáteleným Avenger a frantíkům Bloody Sign.


 

MORTIFILIA  19.3.2004, Strakonice


       O den později pak v Kloubu vkusně pokřtili Jsme listín.y. své druhé demo "Pouštění draků". Místo slov dnes  v obou případech připojuji fotografie.


        

JSME LISTÍN.Y.  20.3.2004, Sušice


       Do sekce Aktuální koncerty přibylo dalších pár zajímavých akcí, kterých se účastní deathmetalová hydra MORTIFILIA. Kromě kšeftů venku si určitě nenechte ujít ty okolní: V pátek 12. 3. 2004 v Klatovech U košile vystoupí po boku skvělých ASMODEUS, INTERITUS a dalších, týden na to, v pátek 19. 3. 2004 ve Strakonicích pak vedle franzouzkých BLOODY SIGN, volyňských AVENGER a jihočeských BIZARRE EMBALMING (v rámci miniturné METAL ATTACK MINITOUR 2004), aby Vám byla o pár týdnů nejblíž, totiž v sobotu 10. 4. 2004, kdy rozrube pódiová prkna a vůbec zdemoluje jinak zábavově orientovaný klub Soda v Podmoklech u Sušice, kde ji budou sekundovat SMASHED FACE, OBLOMOV a CUTTERED FLESH!

 

 

         Únor 2004

       Do sekce Odkazy přibylo pár zajímavých položek: Na svých stránkách začínají pracovat JSME LISTÍN.Y., TRADIČNÍ KLOUB a nějaký čas funguje stránka RC SODA.


       Po téměř půl roce od posledního byl na web dne 8.2.2004 uložen 39. díl Sušického rockového pulsu nazvaný Rock 2003  (odkaz zde či v příslušné rubrice) a ohlížející se za minulým rokem ve vztahu k tématu tohoto seriálu. Na stránkách Sušických novin se objeví co nejdříve to bude možné. Přivítám Vaše reakce v návštěvním sešitě / poznámkovém bloku (odkaz zde či výše), kam je možno ukládat jakékoliv novinky, data koncertů, inzeráty, atd. ve vztahu k sušické rockové scéně v celé jeho šíři.

 

 

         Leden 2004

       Svého zprovoznění se dočkal Návštěvní sešit / poznámkový blok, kam je možné zapisovat cokoliv jakkoliv se vztahující k tomuto seriálu a Sušické rockové scéně vůbec (např. data koncertů, novinky, inzeráty, názory, postřehy, odkazy a další fakta...).

 

 

 

Novinky 2003

 


[ Headquarters ]   [ Sušický rockový puls ]

[ Návštěvní sešit | Poznámkový blok ]   [ Odkazy ]   [ Koncerty ]   [ Sušická rocková pouť ]

[ Aktuální díl ]   [ Ankety ]   [ Archiv ]   [ Recenze ]   [ Inzerce ]   [ Kontakt ]

 

Srpuls.CZ © 1996-2007 Sir Rex PULS Productions 

NAVRCHOLU.cz