Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   R e c e n z e   >>>  sampler VINYLOVÁ BUDOUCNOST MLADÝCH AUTORŮ + sampler VINYLOVÁ BUDOUCNOST

English version is not available now>>>   E n g l i s h   >>>   

>>> LADISLAV OLIVA | 2009-05-12 >>>

sampler VINYLOVÁ BUDOUCNOST MLADÝCH AUTORŮ + sampler VINYLOVÁ BUDOUCNOST

LP
(2007 Studentský magazín Postřeh)
double LP
(2009 Studentský magazín Postřeh)

Vinylová budoucnost hudby

Nezávislá hudební tvorba připomíná cyklistu, který se narozdíl od rychlých vozů dostane i do míst, kam nevede široká silnice, kde není elektrická přípojka pro nasvícení reklamního panelu. Je svobodná, nezvyklá, mnohdy jedinečná.

Tak praví vstupní komentář po všech stránkách zajímavého projektu, jehož náplní je nejen skladatelská soutěž Gramodeska, ale také z ní vycházející gramodeskové kompiláty. Ty jsou vydávány za sponzorské či mediální pomoci mnoha institucí, jejichž výčet sahá od rozhlasových stanic či měst Opava a Hradec nad Moravicí přes výrobce klavírů Petrof a čtenáře studentského magazínu Postřeh až po GZ Digital Media, Vinyl Disk Musick a dokonce také Evropskou unii. Nemluvě o celé řadě dalších médií či školních a kulturních zařízení, jejichž seznam by byl na mnoho řádků.

Rocku či elektrických kytar je zde poskrovnu. Dominantní roli hraje klavír a akustická kytara, díky čemuž je deska sbírkou prosluněných melodií, které se mohou navíc opřít o inteligentně poetické texty, popřípadě jde o drobné instrumentální etudy. To vše obvykle ve folkové či jazzové poloze.

Bez ohledu na žánry však možno pochválit velmi nekomerční charakter počinu, který právem jmenuje důraz na nekonvenční tvorbu, vymykající se obvyklému většinovému posluchači. A samozřejmý více než potěšující je i onen zásadní fakt, že vše toto se odehrává ve vinylovém formátu.

sampler VINYLOVÁ BUDOUCNOST MLADÝCH AUTORŮ
LP (2007 Studentský magazín Postřeh)

Prvopočin nadějně otevírají Michal Pavelka a Lukáš Kadava se svými soubory LYOSPHERE a ALAF, nicméně ještě větší zastoupení vykazuje vedoucí celého tohoto projektu Richard Vacula a další lidé kolem něj, zejména Tomáš Pěla, Milan Bátor, David Bátor nebo Zuzana Pastyříková, jejichž talent je rovněž zcela zřejmý. Nparostým vrcholem se ovšem jeví Krásná píseň "Dialog vloček", kde autorsky i interpretačně exceluje Tereza Pachtová.

sampler VINYLOVÁ BUDOUCNOST
double LP (2009 Studentský magazín Postřeh)

Druhopočin je již dvojalbem, nabízejícím tak podstatně rozšířené pole opět velezajímavé tvorby, jejímuž úvodu dávají PIOSENKI dosti folklórní nádech. Skupina ALAF od poloviny své dlouhé skladby jemně přiostřuje zvuk, na nějž potom navazují vynikající THE ROADS nebo ASISTAR_T, čímž je takto vytvořen patrně nejrockověji znějící ostrůvek v rámci projektu. Posléze se již ovšem naplno otevírají stavidla a poslech se stává procházkou po přepestré mozaice kamínků, jíž vévodí Pavel Schmidt s písní "Dívča", ale také skupina ČABRAKA, syntetický Petr Pokovba, spousta mladých klavíristů, dechový NO NAMED BRASS BAND, hráči na zvukové banky a opětovně již zmiňovaní autoři projektu. A komu by to nestačilo, může si ve finále dopřát sborovou lidovku "Prší, prší".

Celkově převážně komornější vyznění těchto desek sice jen těžko může vonět převážně metalově nebo hardcorově zaměřeným čtenářům tohoto webu, to ovšem nic nemění na kvalitě a sympatičnosti projektu, jenž velmi jasně a zřetelně naznačuje, v kterém zvukovém nosiči je budoucnost.

Recenze | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz
MS IE [Win] 6.0 & Mozilla Firefox [Win] 1.5.0.4 >> 1024x768 pix.