Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2013 - 1. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2013 - 1. čtvrtletí

>>> BERRY | 2013-03-07 >>>
Generálně výsledky reflektují DIY a hardcore-punk scénu, protože ta vinyly nikdy neopustila, nezrychlila, aby se přizpůsobila době, a až mainstream na vinyly zase zapomene, bude tu tato v černých drážkách stále.

Vyhlášení a výsledky >>>


>>> BERRY | 2013-03-07 >>>
MASTER'S HAMMER "Vracejte konve na místo" LP (2012|02|17 Master's Hammer)
Pojď si pro nás
Popravdě, metalový svět od Japonska, přes Skandinávii až třeba po Mexiko, by se nadál spíše starých demo pásků oprášených na vinylech, než páté řadovky nejuznávanější a nejoriginálnější české nestálé blackmetalové stálice. Dát si mezi prvními třemi a dalšími dvěma alby 14 let pauzu, neslevit, nesnížit se a nevyznět zcela trapně a staticky, vyžaduje jediné a podstatné. Naprosto vlastní rukopis, niterný filtr sebe sama a neohlížení se napravo ni nalevo. ... více


>>> MERŤÁK | 2013-03-07 >>>
sampler BRNO STÁLE V PLAMENECH LP (2012 Bažina, Člověk, Dead Heroes Records, Gasmask Records, Insane Society Records, Papagájův Hlasatel Records, Phobia Records, Totalitarianism Still Continues, Véva Records, Voltage Records, Waking The Dead, Zero Budget Productions)
Žhavá půda pod nohama
Čtyři roky jsou ty tam a z brněnského popela vstává další punková kompilace lokálních kapel. Psát zde o pozitivech kompilací nebudu, každému je snad jasné, že jde o cenný dokument určitého místa a doby. Často i bez ohledu na jeden ortodoxní hudební žánr. Kompilace „Brno stále v plamenech“ se snaží už podruhé zachytit současnou underground-punkovou scénu jihomoravského regionu. Najdeš zde celkem čtrnáct kapel, z nichž pět už se představilo i zmíněné předchozí kompilaci „Spalte Brno na prach“ (čti cenzi sampler SPALTE BRNO NA PRACH "Brno-City Raw Hardcore / Punk Compilation"). Kapely do tebe nasypou osmnáct válů a jasně plivnou do ksichtu všem pochybovačům, kteří si myslí, že Brno již pouze dohořívá a vše se točí hlavně kolem Prahy. Srovnání relativně nedávné pražské kompilace a brněnské, případně podobně koncipovaných jihočeských, už nechávám na každém jedinci, protože i přes případné nedostatky a mínusy, jde především o propojení kapel z jednoho regionu a možnost ukázat, jaká muzika se v tom či onom místě vlastně hraje, a o to by mělo jít především! ... více


>>> MERŤÁK | 2013-03-07 >>>
KRAOST "s/t" 7" EP (2012 Exit Production, Hluboká Orba Records, Noise Master Records, Papagájův Hlasatel Records, Soudruh, Togue Sol Distribution, Totalitarianism Still Continues)
Milevský masakr thrashcorovou pilou
Jaké bylo mé překvapení, když jsem v prosinci na Yachtu - v rámci festivalu Killed by Brno - uviděl a především uslyšel tuhle zběsilou smečku! Kraost míchají thrash metal i hardcore, punk i fastcore, ale především je to taková divočina, že jsem musel okamžitě odložit kelímek s pivem a ihned před pódium. S Kraost jsem se v Brně setkal poprvé a lepší probuzení po propařené noci ve Vegalité jsem si přát snad ani nemohl. Závěrečný cover od mých oblíbenců Toxic Holocaust byl už jen parádní třešničkou na pomyslném dortu. Tolik tedy mé rekapitulující seznámení se s milevskou smečkou, a teď něco k aktuální nahrávce. ... více


>>> MERŤÁK | 2013-03-07 >>>
RAPSÖD "Pochodeň" LP (2012 Papagájův Hlasatel Records)
Hořící pochodeň jako debut jihlavských thrash punkerů
Rok od roku toho vychází na vinylu víc a víc, že už pomalu ani nestačím sledovat, co všechno se chystá nebo právě vychází. Někdy mám dokonce dojem, hlavně poslední dva, tři roky, že některé desky jsou spíš zbytečnost a kapela si mohla na vinyl ještě počkat. Zvlášť pokud jde o extrémní punk, hardcore nebo metal, vždyť leckdy nemá samotná kapela k vinylům ani vztah. Tento můj úvodní povzdech však určitě neplatí pro jihlavské Rapsöd, kteří během poměrně krátké doby vyvrhli na svět dvě sedmipalcová splitka - s Průmyslovou Smrtí (RAPSÖD "s/t" | PRŮMYSLOVÁ SMRT "s/t") a Stolen Lives, a své debutové LP. Nijak se netajím tím, že právě Rapsöd sleduji už léta, rád chodím na jejich koncerty a jsem vždy zvědav, co nového kapela nachystala. Pokud jde o tuhle desku, nečekej nějaký radikální úkrok stranou, Rapsöd stále pokračují v tom, co nastínili už na první demáči. I když některé změny zde přece jsou, kromě častých změn v sestavě na pozici basáka či basačky, je to melovější, tedy rozuměj thrashmetalovější zvuk a čistější Kocourův zpěv, ale víc o tom níž. ... více


>>> HERDRON | 2013-02-12 >>>
26. ledna 2013 vyšlo u PAŘÁT MAGAZINE double LP DISSOLVING OF PRODIGY "Time Ruins Also Beauty". Jedná se o gatefold, klasicky černé vinyly, ručně číslovanou edice v nákladu 250 kusů. Na straně D je jako bonus demo BIGOTRY "Step To The Grave" z roku 1993 (Dissolving Of Prodigy se v začátcích jmenovali právě Bigotry). K vydání LP proběhl i poslední koncert kapely.
V polovině 90. let minulého století byla severní Morava na metalové mapě známa především jako „bašta doom metalu“. Z jejího podzemí vzešla jména (a jejich zásadní nahrávky) jako Reaction Ecstasy Trance (R.E.T.), Love History, Hypnotic Scenery, Endless, Silent Stream Of Godless Elegy nebo právě Dissolving Of Prodigy. Ačkoliv je už tato doba nenávratně pryč, a pokud se její základní stavební kameny nerozpadly, v souvislosti s doom metalem už maximálně užívají slovo post, jedna výjimka se našla. Jsou to právě havířovští Dissolving Of Prodigy vedení „doomovým fotrem“ Reném „Fusatym“ Krystynem, kteří do roku 1993 vystupovali pod jménem Bigotry.
Zvětšení na velkém vinylu se po 15 letech dočkalo jejich druhé album, které původně vyšlo na CD v červnu 1997 pod firmou SHEER RECORDS. Podle mne se jedná o nejlepší českou doom metalovou nahrávku vůbec (melancholie a beznaděj je na ni zcela zničující, navíc v té době byla ještě lyrická stránka v angličtině a korunu všemu nasazoval skvělý murmur bývalého zpěváka Pichloče).


>>> MERŤÁK | 2013-02-12 >>>
GOMORA "Poslední jízda" LP (2012 Aback Records, Anarchist Black Cross Records, Lino & Lano Records, Nuclear Madness Records, Petr Mlok, Rako161, Rauha Turva, Slave Of Beerfoam, Uchylny koš, Véva Records, Wolfdrunk)
Poslední jízda před protrhnutím ušních bubínků!
Další loňská nahrávka, která mě opravdu baví a již se značně prohřála pod přenoskou mého gramce, je bezesporu pražská crust-beatová smečka Gomora. Tuhle kapelu znám už od jejich počátků a když se tak dívám do své sbírky, tak mi doposud vlastně neunikla žádná jejich nahrávka. Je fakt, že hudebně se Gomora změnila znatelně a když nebudu počítat pražský sampler PRAGUE & DISORDERLY "Compilation", tohle je pro mě určitě první dotažená nahrávka Gomory. Proč tomu tak je rád osvětlím v recenzi, tedy s chutí do toho! ... více


>>> BERRY | 2013-02-01 >>>
Anketa o nejlepší vinyl české kapely je tu pošesté, doznala jistých drobných změn a úprav, takto v návaznosti na čím dál větší počet vycházejících gramofonových desek. Zatímco v roce 2011 vyšlo 61 dlouhohrajících desek, v roce 2012 jich bylo 67, nicméně má slova podporuje především realita emisí malých singlů, kterých v roce 2011 vyšlo 20, zatímco o rok později už 35. Pravidla z minulého roku zůstávají neměnná, kromě přidaného bodu 6, v němž požadujeme sdělení a souhlas ke zveřejnění pravého jména a příjmení. Toto opaření bylo nutné kvůli rok od roku zvyšující se snaze o manipulaci s anketou. Hlasovat je možné po celý měsíc únor 2013, tedy od 1. 2. 2013 do 28. 2. 2013.
Instrukce k hlasování a vůbec kompletní info k anketě BEST VINYL DISK 2012 je k dispozici buď jako samostatná stránka s náhledy obalů všech vydaných LP/mini LP a SP/EP, nebo jako prostý text. Předem děkujeme za Vaši účast a zájem


>>> BERRY | 2013-01-23 >>>
Crustbeatová Gomora z pražského Žižkova debutuje velkou deskou GOMORA "Poslední jízda", která - dle jejích vlastních slov - přináší jedenáct válů, jedenáct hromových úderů zatloukajících poslední hřebíky do hnijící rakve této civilizace. Edice 500 kusů vychází v mohutné kooperaci, D.I.Y spiknutí, kterého se zúčastnily labely a dobrovolníci ABACK RECORDS, ANARCHIST BLACK CROSS RECORDS, LINO & LANO RECORDS, NUCLEAR MADNESS RECORDS, PETR MLOK, RAKO161, RAUHA TURVA, SLAVE OF BEERFOAM, UCHYLNY KOŠ, VÉVA RECORDS, WOLFDRUNK. Na působivém a úsporně rozkládacím obalu se nachází ruské kolo, horská dráha a před vstupem na poslední jízdu těchto pouťových atrakcí na zemi nakreslený skákací panák, kde pětka je otevřeným kanálem. Pojďte si skočit! Obsáhlou recenzi přineseme během několika krátkých dnů.


>>> BERRY | 2013-01-22 >>>
U STARCASTIC vloni vyšly dvě zajímavé a pozoruhodné desky. LP PLEASE THE TREES "A Forest Affair" je třetím albem známé pražsko-táborské alternative / indie kapely, aktuálně se zřetelným odkazem k Pink Floyd. Please The Trees album natočili v říjnu 2011 s producentem Jonathanem Burnsidem (Melvins, Faith No More, Red House Painters, Nirvana, Gary Floyd Band) v sanfranciském studiu Magnolia. Limitovaná edice 300 kusů obsahuje efektní "scanimation" přebal, inlay a download kód.
LP PRINCE OF TENNIS "Urbi And Orbi" je debutová deska David Volence a Honzy Čechtického (Sebastian, Colorfactory, Ohm Square, etc.). Kapelu Prince of Tennis si prý David Volenec a Honza Čechtický udělali z čiré radosti a bez jakýchkoli ambicí. Oba kdysi prošli již zmíněnými zásadními kapelami české hudební scény a do třetice všeho dobrého se potkali právě jako princové elektropopu. Limitovaná edice vinylu zahrnuje pouhých 150 kusů.


>>> BERRY | 2013-01-17 >>> FIVE SECONDS TO LEAVE "s/t" | ESAZLESA "s/t" split LP (2012|05|10 Exitab, Full Moon, Naše desky, Noise Assault Agency Budweiss, Pure Heart Records)
Emo, co ti nezůstane nic dlužný!
Píšete recenze a jste stejný lemplové jako já, tj. dostanete desku v květnu minulýho roku a k napsání se dostanete letos v lednu? Pak vás možná stihl stejně pomyslný trest jako mě, a sice, že jsem si dělal poznámky k recenzi nevědomky dvakrát. To by samo o sobě nebylo nic kontraproduktivního, pokud by ty poznámky nebyly identicky shodný. Ale alibisticky musím uznat, že odstup je fajn, stejně jako fakt, že se na mých prvotních pocitech a názoru s patřičným odstupem, zcela shodnu. ... více


>>> BERRY | 2013-01-17 >>>
Jestli tady v Čechách funguje nějaký label dlouhý roky kontinuálně, vydával vinyly, když tím byl většině pro posměch a vydává je úplně stejným tempem dál, kdy se na něj lepí absurdní vlna tzv. renesance vinylů, je jím SILVER ROCKET, společenstvo rámusícího rocku, které současný vinylový boom nechává tak chladným, jako je samo po celý roky v hledáčku zájmu mainstreamu.
Letos vydalo čtyři vinyly ve férových edicích, žádný barevný limity, a když, tak v šíři celého nákladu. Jedinou jejich reakcí na dnešní dobu, která tak moc přeje vinylům, je snížení nákladu vydávaných titulů. O 10" EP TRIGGER EFFECT "Escape From Planet Scorpion", stejně jako split 7" SP ARAN EPOCHAL "Historie, minulost" | BENE "Medvedie týždne" jsme novinky přinesli aktuálně, posledními dvěma velkými černými deskami minulého roku se staly vinyly Kontroll, Lyssa, OTK, Familea Miranda a Picore.
Pozoruhodný čtyřsplit dvou předních domácích a španělských kapel má titul FAMILEA MIRANDA | LYSSA | OTK | PICORE "Somos Tú – My jsme ty – Som Tu" a nabízí po dvou skladbách od každé uvedené skupiny. Dovede někdo vymyslet více obskurnější formát? Nikoliv. Já se těším na psaní všech těch recenzí, kde se vystřílím konkrétně k samotnému obsahu.
Posledním titulem minulého roku se stal vinyl KONTROLL "Asfalt". Hluk. Ne nadarmo. Ne zadarmo. Deverovka pro primitivy. Poslouchat výhradně prodlouženou míchou. Co chtít víc? Zatím je možné objednávat, elaborát bude vynesen rovněž později.
S vložením do krabice si neděláme legraci, stejně jako se sníženými náklady. Zatímco čtyřsplit vyšel v edici 300 kusů (z čehož polovina odešla do Španělska), Kontroll debutují 200 kusy.


>>> BERRY | 2013-01-15 >>>
22. prosince 2012 vyšel v kooperaci třech značek KACHNIČKA ENTERTAINMENT, PIPER RECORDS a VENUS FLAG RECORDS historicky druhý vinyl české sonic-rockové kapely Illegal Illusion. Téměř čtyři roky po gramodebutu, 12" EP ILLEGAL ILLUSION "Veto", přichází kapela s regulérním novým albem nazvaným ILLEGAL ILLUSION "Things After Death", na kterém se posluchač naděje deseti skladbeb. Za interesantním obsahem nezaostává vnější zpracování - dvoubarevný černobílý vinyl s haze efektem je vložen do kašírovaného, otvíracího, gatefold obalu, uvnitř kterého nechybí texty jak v domácím jazyce, tak angličtině, kterou kapela používá ke svému projevu. Limitovaná edice vychází v počtu 150 kusů s tím, že prvních 50 má přiloženo plakát titulní kresby "Do středu" podepsaný a očíslovaný autorem Markem Škubalem.


>>> BERRY | 2013-01-10 >>>
MASTER'S HAMMER "s/t" 7" SP (2012|09|11 Master's Hammer)
Státní poznávací značka: Master's Hammer
Když před několika lety Master's Hammer rozpohybovali kalné vody blackmetalu, nikdo netušil, že kromě comebackové desky "Mantras" přijde její následovnice "Vracejte konve na místo". Budoucnost kapely je stále zahalena temným rouchem, tedy spatří-li světlo louče jakýkoliv další vinyl, pokaždé se bude jednat o překvapení, respektive událost.
Zájem o kapelu neochladl, naopak, po znovuzrozeném debutu druhé éry přišlo kompaktnější, sevřenější a ve výsledku o poznání silnější album, které ještě tentýž rok následoval vinylový singl. Ano singl, tedy SP, nikoliv EP. Dvě skladby na dvou stranách, každá na 45 otáček za minutu. Singl se vším všudy. A mnohým navrch. ... více


>>> MERŤÁK | 2013-01-08 >>>
EMPTY HALL OF FAME "The Road" 7" EP (2012 Papagájův Hlasatel Records)
Cesta do postapokalyptického světa
Blíže jsem se s muzikou Empty Hall Of Fame doposud setkal jen minimálně a tahle recenze je opravdu pohled spíš nezasvěceného posluchače, který se s kapelou pocházející z Libiny nedaleko Šumperka, seznamuje více až nyní. Tahle hardcorová partička hraje od roku 2006 a ve své diskografii měli doposud celkem tři CD. Tedy jedno demo, samostatné album a splitko mosteckými Burning Steps. Vše je děláno v duchu DIY a z kapely je cítit velký vliv hardcorových kapel 80. a 90. let. Po šesti letech hraní se skupina dočkala i svého prvního vinylu, který jim na podzim vydal Papagájův Hlasatel. Tolik tedy několik slov úvodem. ... více

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz