Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2010 - 2. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2010 - 2. čtvrtletí

>>> BUBU | 2010-06-29 >>>
SPLIT BEARING - 26.6.2010, Šternberk - Pivní maraton

Při troše štestí můžete objevit na akcích typu pivní slavnosti v seznamu účinkujících i kvalitní kapely, nehrající pouze k pivu a vínu. Přesně tak tomu bylo na konci června ve Šternberku na Moravě, kde mezi dvěma revivalovými partami vystoupila prog metalová formace z Olomouce SPLIT BEARING.
Kapela hned od začátku nasadila standardně vysokou laťku a zahájila skladbou "Running In Circles" ze stále aktuálního alba "Terrain Echo", které koprodukoval Klaudius Kryšpín. Parní válec se rozjel. Petra Duliškoviče za mikrofonem a kytaru Mirka Řezníčka podporovala rytmika v podobě monstrbasy Vaška Bezkočky a baterie bicích Jiřího "Mázy" Lýska. Pokračovalo se "Weight Of Preasure" ze stejného alba a nasazení neustávalo. Jak je u kapely zvykem, na pódiu se sice žádné zběsilé pobíhání nekoná, protože se hráči soustředí na technické provedení skladeb, ale staticky kapela rozhodně nepůsobí. To dokazovalo i efektní sólo na bicí ve zhruba polovině koncertu. Kromě skladeb z "Terrain Echo" došlo i na starší skladby z předcházejícího EP "Somewhere In Between" nebo cover Pantery "Cemetery Gates", publikum si ale mohlo vychutnat i novou skladbu "Angels Of Death". ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2010-06-23 >>>
ESAZLESA "Vyhlídky a konce" 10" EP (2010 Esazlesa)
Trumfová esa z emocorového lesa
Nenechte se zmást tímto titulkem. Ano, chebská Esazlesa lze rozhodně označit za emocore či třeba screamo, zda se však skutečně stanou trumfovými esy tuzemského emotivního hardcoru, je teprve otázka budoucnosti. Našlápnuto však mají rozhodně velmi nadějně. ... více


>>> BERRY | 2010-06-15 >>>
U francouzských BONES BRIGADE RECORDS právě vyšlo split 7" EP LYCANTHROPHY | F.U.B.A.R. "Doomed To Consume" ve striktně limitovaném nákladu 500 kusů včetně stovky na barevném, červeném vinylu. Každá kapela, tedy jak čeští Lycanthrophy, tak holandští F.U.B.A.R., nabídne na své straně 5 nekompromisních songů.


>>> JASICCA & RORY ZET & BERRY & KENNEDY | 2010-06-08 >>>
Historicky podruhé pod štítkem Magick Musick proběhne v sobotu 19. června od 15 hodin v Čermné u Sušice alternative / hard core / metal open air festival, nevšední setkání stran civilizace. Kromě úžasný atmosféry, za kterou se na Čermnou jezdí z celého kraje i vzdálenějších lokací, a jíž tvoří spousta zdánlivých drobností, nabízí letošní hudební dramaturgie sedm špičkových kapel (vystoupivších v dále uvedeném pořadí), které neznáte z televizních reklam a jejichž nosiče nenaleznete v regálech supermarketů ani v novinových stáncích. Pro všechny je vinylová deska víc než zákon a parádní hudba prostoupena životním postojem, který je bez kompromisů k bezpráví, pokrytectví, povrchnosti a konzumu, jež se plus minus lehce a snadno denně pokouší o každého z nás. Festival je v západních Čechách jedinečnou jednodenní příležitostí „hromadného“ návratu do přírody a omrknutí principu d.i.y., který není mrtvý, ale i dnes stále funkční. ... více


>>> PETR PHR & JASICCA | 2010-06-08 >>>
Dne 6.6.2010 oficiálně vychází třetí řadové album punk'n'rollové skupiny Innoxia Corpora. Album INNOXIA CORPORA "Je stále těžší otočit prst proti sobě" vychází pouze na vinylu v limitované edici 500 kusů (z toho polovina nákladu obsahuje bonusové CD s celou nahrávkou). Na desce naleznete 11 přímočarých, česky zpívaných songů, jejichž glosující texty se zaměřují na osobní i společenská témata. Tohle je návrat ke kořenům, na dřeň a samou podstatu
punkrocku. Syrový, dravý zvuk, o který se postaral Ondřej Ježek ve studiu Jámor, podtrhuje energii, hudební zajímavost a autentičnost alba. Desku vydává v duchu D.I.Y. kapela vlastním nákladem, ve spolupráci s labelem PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS. Zajímavostí na závěr budiž detail, že 180 gramový vinyl je na 45 otáček. Jako téměř obvykle pár kusů skladem.


>>> BERRY | 2010-05-27 >>>
Právě vychází v kooperaci italů INERZIAFORMISHARECORDS A.C. a domácích SILVER ROCKET nikoliv reedice, ale historicky první pressy dvou starších alb OTK, které byly doposud k mání pouze jako CD, a sice OTK "Kot" z roku 1998 jako double LP v rezvíracím obalu a s několika bonusy, a dále OTK "Sona a kuva" z roku 2002 jako barevný vinyl. Každý titul je venku nákladem 525 kusů.


>>> BERRY | 2010-05-19 >>>
České studio Amanita Design se zabývá výrobou počítačových her, a ke svojí zřejmě nejvýznamnější -  pojmenované Machinarium - složil soundtrack Tomáš Dvořák. Na elpíčku TOMÁŠ DVOŘÁK "Machinarium Soundtrack", jehož vydání se zhostil pražský label MINORITY RECORDS, naleznete 14 skladeb v žánrovém rozpětí od ambientní, přes elektro akustickou až k vážné hudbě. Deska vyšla v nákladu 555 kusů - 405 kopií na černém a 150 kopií na průhledném žlutém vinylu, jehož dostupnost je v tuto chvíli již na pravdě boží. Každá kopie je vlastnoručně podepsaná autorem a obsahuje tři reprodukce autora obalu, respektive výtvarné stránky hry, Adolfa Lachmana, a nakonec kupón s kódem k downloadu mp3 a FLAC verzí pozoruhodného alba.


>>> ÚV SRR | 2010-05-07 >>>
U SILVER ROCKET vychází nové album WOLLONGONG "If Elimination Must Be Condoned To Restrain Thine Ignorance We Shall Concur". Deska, jejíž jednotlivý položky dávno znáte z koncertů, deska, u níž se budete divit, jak Todd hezky zpívá, deska na které (ano) není nikde napsaný slovo Wollongong, ale v obsahu je to vyryto ocelovými drápy. A konečně je to první deska na Silver Rocket, která vychází kromě vinylu i v čistě digitální formě jako MP3 download, a taky jako MP3 to LP upgrade (fér nabídka pro ty co by se mohli tlouct do hlavy, proč si nekoupili rovnou vinyl).


>>> LADISLAV | 2010-05-07 >>>
Populární formace Tři Sestry se již roku 1990 zjevila na 2 kompilacích, které posléze následovala celkem 3 vinylová alba. Po 17 letech gramodeskového půstu se v tomto formátu objevuje aktuální počin TŘI SESTRY "Lázničky". Deska vyšla v číslovaném nákladu 250 kusů, přičemž pořadová čísla jsou vyznačena atypicky na lícové straně. Údajně všechny prodávané kusy jsou (rovněž vpředu) počmárané podpisy členů souboru. Výjimku tvoří kusy patřící kapele plus zde vyobrazený exemplář. Zatímco CD obsahuje 16 písní, na vinyl se jich vešlo pouze 14, navíc v poněkud jiném pořadí, což se jeví jako krok špatným směrem. Na jednu stranu je velice chvályhodné, že se rockový mainstream zvolna vrací k vinylu, na druhou stranu si v tomto směru počíná trochu neohrabaně. Kdo vydává LP, měl by předem počítat s dělením nahrávky na 2 zhruba stejně dlouhé strany a tomu přizpůsobit i pořadí songů na CD.


>>> BERRY | 2010-05-07 >>>
V mezinárodní kooperaci labelů CODEX RECORDS, DESERTION RECORDS, IN LIMINE RECORDS, J'APELLE LES FLICK, OSK RECORDS, PETIT CHANTIER RECORDS, PURE HEART RECORDS, QUATUKA RECORDS, REVOLUTION SUMMER, SHOVE RECORDS a WAKING THE DEAD vyšlo split 7" EP LAKMÉ "s/t" | BÖKANÖVSKI "s/t". Vydání provázelo spoustu problémů a táhlo se více než rok a půl, ale konečně je venku. Masivní booklet je věnován tématu psychických a duševních chorob, obsahuje texty od kapel a labelů a dva rozhovory právě na výše uvedené téma. Všechny francouzské texty Bökanövsky jsou přeloženy do angličtiny.


>>> JASICCA | 2010-04-29 >>>
Přišel čas, kdy je třeba zvýšit hlas! Právě je venku sedmá řadová deska brněnské hydry, která se během mnoha let svýho aktivního života stala kultem. Ten teď tasí jako svou zbraň, jejíž pomocí dává všanc hyenám veškerý mainstream, vůči němuž se velmi konkrétně vymezila a na to konto zradikalizovala.
Nejsyrovější konkrétní sdělení - a v tomhle směru největší hard core / punk v historri kapely se prolíná s moderním metalem tryskajícím přetlakem brutality a důrazu adresného sdělení. Nejpreciznější zvuk a klávesy jako již neodmyslitený nástroj hýří nápady a spoluvytváří (nikoliv jen dokreslují) všechny skladby, ve kterých Poly modeluje hlas jak rozverná hyena, která obratem ruky těm druhým vůbec nic nedaruje.
Striktně limitovaná, ručně číslovaná luxusní vinylová edice INSANIA "Kult hyeny" nabízí spoustu zdánlivě drobných, stejně tak jako zcela plnohodnotných bonusů. Obal z nejtvrdšího kartonu a půlcentimetrový hřbet, kterej nezničí ani úder kladiva. Vnitřní kapsu s českými texty a jejich kompletními anglickými překlady. 180 gramový, těžký vinyl. Exkluzivní, laserem vyřezanou kartonovou sprejerskou šablonu pro viditelný sdílení postoje alba. Nejkvalitnější možný zvukový záznam v rozlišení 24 bitů. A na úplný závěr bonus track "TimeBomb", cover Chumbawamby.
Tohle všechno je možné pořídit za 300 Korun na virtuální adrese vydavatelského labelu MAGICK DISK MUSICK www.madmusick.cz, resp. e-mailu vinyl[at]madmusick[dot]cz   >>>   [at]=@, [dot]=., lze poptat i starší a historická vinylová vydání Insanie a mnoho dalšího.


>>> VLAD | 2010-04-28 >>>
Nový vinyl kapely LU "Owes & Vows" vydalo 26.4.2010 kopřivnické vydavatelství PIPER RECORDS. Jedná se o druhé album, kterému předcházela kritiky velmi ceněná stejnojmenná prvotina. Lu by mohli být volbou pro vyznavače delších a složitějších skladeb halících se do rockového hávu, ale se značnými přesahy do jiných stylů. Vinyl vychází v jiném obalu než CD a navíc má i textovou přílohu. K dispozici je pouhých 109 ks na černém vinylu!


>>> LADISLAV | 2010-04-21 >>>
Vinyly se vracejí také do mainstreamu, a tak se po více než 16 letech v tomto formátu objevil také Kabát. Dnes tolik milovaná i nenáviděná formace v letech 1990 - 1993 zplodila 2 řadová LP, 1 singl v edici Rockmapa a svou přítomností obohatil 2 vinylové kompilace a 1 tribute. Po dlouhých letech gramodeskového mlčení bylo v prosinci 2009 vydáno double LP KABÁT "Po čertech velkej koncert", nabízející záznam monstrakce konané 12.9.2009 na pražském Vypichu. Žel, zatímco ostatní realizované nosiče obsahují úplný počet 36 skladeb, na dvojvinyl se jich vešlo pouze 22, a navíc byly notně prostříhány mezipísňové proslovy. Obal je dvojdeskově rozevírací, přičemž vydáno bylo patrně 500 kusů, které jsou očíslovány.


>>> BUBU | 2010-04-20 >>>
NEW MODEL ARMY, UNKILLED WORKER & THE NESBITTS - 19.2.2010, Praha - Palác Akropolis

Je opravdu málo kapel, od kterých můžete po třiceti letech existence čekat koncert, který vás nakopne. Britští NEW MODEL ARMY, kteří po letech zahráli opět v Praze, jsou ale určitě jednou z nich. Kromě propagace posledního alba "Today Is A Good Day", které patří určitě k těm nejlepším v jejich kariéře, se tentokrát turné vztahovalo i k dvacetiletému výročí alba "Thunder And Consolidation".
V Akropoli otvírali UNKILLED WORKER & THE NESBITTS – Todd Nesbitt z Wollongong se členy OTK v zádech. Oproti akustické podobě Unkilled Worker, kterou jsem měl možnost vidět na Točníku před Scottem Kellym, pro mě byla tato „plugged“ forma mnohem zajímavější. Příjemný rozjezd.
Po pauze nastoupili Justin Sullivan a spol. Bez velkých gest, ale s o to větším nasazením, sypali jednu pecku za druhou a od úvodní "States Radio" z aktuálního alba to byla opravdu pekelná jízda. Nové skladby se skvěle doplňovaly s těmi staršími a upřímně řečeno, neznalý posluchač by měl problém poznat, která skladba je novinka a které je třeba 20 let... ... více


>>> BARVÁK | 2010-04-19 >>>
Brněnští SEE YOU IN HELL útočí dvěma skladbami silně energického a ostrého hardcore/thrash stylu, zatímco SYSTEMATIC DEATH - legendy japonského hardcore 80. let - vylézají zpět z hrobu se třemi zběsilými výbuchy hardcore destrukce. Grafika od klasického japonského hardcore/punk kreslíře Sugiho, mastering od Jacka Controla (Enormous Door Studio). Regulérní edice na černém vinylu (1300 kopií) a limitované edice 200 kusů na oranžovém vinylu, která navíc obsahuje ještě sítotiskový přebal, plakát, samolepky a DVD-R se záznamem koncertu See You In Hell u příležitosti desátých narozenin kapely. Split 7" EP právě vychází u INSANE SOCIETY, pro limitovanou edici nejlépe tudy: barvak[at]insanesociety[dot]net   >>>   [at]=@, [dot]=.


>>> MERŤÁK | 2010-04-17 >>>
SAY WHY? "s/t" | BASTARDASS "s/t" split 7" EP (2009 Amertume, EveryDayHate, I Feel Good Records, Psychocontrol Records)
Grind core jak hovado!
Vinylová úroda byla v loňském roce vskutku bohatá, pořád je o čem informovat i psát. Jedním z počinů, které se dostaly do mých rukou, je split šílenců Say Why? a Bastardass. Žádná kapela se s tím ani trochu nemaže a už podle obalu je viditelné, že v tomto případě nepůjde o romantickou hudbu k nedělní kávičce (i když, kdo ví?!). Mě osobně tedy obal ihned zaujal, protože mimo toho, že je ručně malovaný, uchvátí především svou psychedeličností. Dokonce zadní strana obalu evokuje spíš nějaké tekkno, než pořádný grind core šupec, ale to ať už posoudí každý sám. ... více


>>> BUBU | 2010-04-12 >>>
FJOERGYN, ALCEST, THE VISION BLEAK - 2.4.2010, Praha - Exit Chmelnice

Na Velký pátek měli fanoušci možnost navštívit pražskou zastávku turné německých horor metalistů The Vision Bleak v doprovodu Alcest a Fjoergyn. Z vystoupení posledně jmenované kapely jsem díky pozdějšímu příchodu bohužel stihl už jen poslední tóny, ale to hlavní mělo ten večer teprve přijít. Po krátké pauze se na pódiu objevili francouzští ALCEST, kteří přijeli podpořit svůj famózní počin "Écailles de lune". Jejich black metal zní v shoegaze aranžích na albu úžasně a jak se dalo předpokládat, naživo to byla ještě větší jízda. Niterný projev frontmana Neigeho se snivě proplétal zvukem kytarových stěn a měl jsem pocit, že stejně jako u Neurosis nebo třeba Agalloch je téměř jedno, které písně si kapela pro živou prezentaci vybere, atmosféra je stejně téměř vždy strhující. Nádhera. ... více


>>> JASICCA | 2010-04-09 >>>
Německý alternative / punk rock / rockabilly label WOLVERINE RECORDS právě vydal album PIPES AND PINTS "Until We Die". Česko-americká kapela na něm mísí netradičně punk rock s folkem (reprezentovaným skotskými dudami) a debutuje jím na černém vinylu (vydaném v nákladu 400 kusů s plánovaným dolisem dle potřeby). Gramodeska je k dostání na četných koncertech nebo v oficiálním e-shopu, který naleznete na webových stránkách kapely - odkaz viz. stejnojmenná sekce, písmeno P.


>>> RORY ZET | 2010-04-06 >>>
Originální česká elektro kapela vydává svoji druhou řadovou desku ve vinylové verzi, a sice jako dvojalbum u MALÁRIE RECORDS. Titul MIDI LIDI "Hastrmans, Tatrmans & Bubáks" vyšel 25.2.2010 jako černá dvojdeska v rozvíracím obalu. Sama kapela o albu říká: „Deska vypráví o vnitřních strašidlech. Jde o takovou „desku v tísni“. Je melancholičtější, temnější, ale hudebně i emotivně barevnější. Jako podzim. Může se tedy stát, že někteří posluchači zvyklí na veselé Midi Lidi budou překvapeni. Prostě hity vystřídaly city! A srandovní písničky si necháváme na příští desku!“ Ručně číslované vinyly jsou skladem.


>>> ESAZPRALESA | 2010-04-05 >>>
Screamo / postrocková kapela složená z bývalých členů skupin Kmen a Bed Sores vydává samizdatem své debutové 10" EP ESAZLESA "Vyhlídky a konce". Ve své hudbě mísí prvky postrocku a chaotického screama s odkazem na emotivní devadesátá léta. Vydávaným nosičem je 10" vinyl, který lze - společně s novým merchendise kapely a D.I.Y. CD-R - objednat na emailu esazpralesa[at]email[dot]cz   >>>   [at]=@, [dot]=. nebo později v naší Nabídce. Na počátku dubna vyráží Esazlesa na minitour po ČR a SR. Více informací na webových stránkách, na které se dostanete přes sekci Kapely.


>>> MERŤÁK | 2010-04-05 >>>
TUBLATANKA "Skúsime to cez vesmír" LP (1987 Opus)
Pokračování úspěšného začátku
Uplynul téměř rok a půl od vydání debutu slovenské Tublatanky a na pultech tehdejších obchodů s hudbou se objevuje jeho následovník, a sice album "Skúsime to cez vesmír". Vydat po tak krátké době další desku bylo v tehdejším Československu poměrně nesnadné i pro už zavedenější rockové skupiny, ale pokud šlo o kapelu, která fungovala teprve několik málo let, bylo to téměř nemožné! Proč tedy druhé LP Tublatanky vydala firma Opus tak brzo po uvedení debutu? ... více


>>> RORY ZET | 2010-04-05 >>>
Na oddělení Inzerce leží další aktuální inzerát.


>>> 3 VOČI 3 NOHY CREW | 2010-04-01 >>>
NON LIMIT FT. MC ARS, BANANA SPLIT A JEHO MORALISTÉ, ČOKO VOKO - 27.3.2010, Sušice - Kulturní kloub

Tenhle den se vydařil po všech stránkách. Po kašperskohorském závěru zimy - přejezdu Jägermeisterové louže - hurá ze sjezdovky do Kloubu. Ten je již slušně zaplněn, atmosféra pohodová, Hip Hop Nightmare On T.G.M. Street 2010 může začít!
Co se týká hudební produkce, jako první „naběhla na stage“ místní parta NON LIMIT - čili tři MC's a jeden DJ. Na domácí poměry předvedli kluci dost dobrej hip hop set. Kromě nových věcí jsem chytal i starší, které už jsem kdysi v trochu jiné podobě slyšel. Texty z větší části o žití v Sušici a věcech s tím spojených, žádné hraní si na falešné G's zo zlatými retiazkami aka chápeš ty jebo?! Na závěr ještě naskočil na podium MC ARS, který si za podpory kluků střihl pár vlastních, striktních treků. Moc sympatický start večera. ... více

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz
MS IE [Win] 6.0 & Mozilla Firefox [Win] 1.5.0.4 >> 1024x768 pix.