S u š i c k ý    r o c k o v ý    p u l s    2 0 0 5
 
Archiv historických aktualit z titulní strany Sušického rockového pulsu

 

Prosinec 2005

GULOČAR
pátek 23|12 2005, Sušice, Tradiční kloub


...::: GULOČAR :::...Koncert "rodinné" kapely
GULOČAR, která v Kloubu vystupovala letos již podruhé během posledních šesti měsíců, byl přesně tím, co se k předvánočnímu datu konání hodilo: Pořádnou muzikou pro vydechnutí po náročném roce.
Skupina hrála od prvního tónu naplno, svůj styl soul funku s příměsí cikánské harmonie má v krvi a nikoliv naučený. Publikum nevydrželo být strnulé dále než jednu píseň, pak se nechalo muzikou vtáhnout a uvolnilo se.  [text a foto: Dough]

vaše reakce


POZDNÍ VEČER VE ZNAMENÍ HULÁKAJÍCÍCH KYTÁR

 

...::: ESGMEQ :::...
 

Zásadní kritickou část reportu jsem zaobaleně obsáhl již v nadpisu článku, ale klidně ji rozvedu: Začalo se kurva pozdě a za zvuk žádám hlavy všech, kdo se na něm jakkoliv podíleli! "Kytáry nech nech zabušit," zpívá se v jednom refrénu nejmenovaný sušický kapely, a možná touto příčinou vřeštěly takovou intenzitou, že hrály prim, zatímco neozvučené strohé bicí soupravy hoblovaly v pozadí "druhé housle". Dlouhé čekání na začátek koncertu, styl ozvučování a výsledný zvuk místy vrhal můj pohled od kapel, které ovšem vůbec nebyly nezajímavé.
NEWMAN z Plzně přijeli rozehřát místečka kolegům z Climatizado. Nevedli si sice zle, ovšem jejich melodické punk / hardcorové písničky se přelévaly jedna do druhé a celý - byť živelný - set mi připadal jako jedna dlouhá kompozice rozdělená přestávkami na ladění nástrojů. Ovšem možná bych chtěl od vyřčeného stylu více, než mi je vůbec schopen nabídnout. Možná jsem podobných kapel slyšel takový stohy, že jsem zeslaben ve smyslu psaní oslavných ód. Možná v tom vězel předmět kritiky, kterou jsem začal. Publiku se Newman každopádně líbili.
CLIMATIZADO mne osobně mírně zklamali a mohl za to nesouladný zvuk, který s jejich originální intenzívní muzikou nelze slučovat. Proti březnovému koncertu, který jsem ještě k ránu poté trávil s bradou u kolen, byl ten dnešní takový "normální". Neměl toho všeho tolik, aby smetl nového fanouška jako tehdy doslova zametl se mnou. Zvuk a atmosféra rovnaly se teplotě té noci venku před Kloubem. Post psycho rock sice zabral, ale já chtěl "lítat" jako minule - nadopován ve smyslu (mo)hutnosti extrémní muzikou - ne jen vyslechnout…
ESGMEQ z Chebu jsem znal jen z nějakých starších fanzinů a musím říci, že mne jejich produkce - odhlédnu-li od toho celým večerem se táhnoucího nešťastného zvuku - celkem příjemně překvapila. Sólový zpěvák (viz. foto výše), který umí a není mu cizí jistá šou, udělá pro kapelu opravdu hodně. Ostré české texty v kombinaci s řádně drsným hardcorovým bigbítem zabraly na každého z asi padesátky přítomných a atmosféra se najednou vsunula před pódium a zvadla až s opravdu posledními tóny netuctové kapely.
Chtělo by se skončit podbízejícím se klišé - konec dobrý všechno dobré - ovšem v rámci svého čistě subjektivního pocitu z akce to napsat nemohu, stejně jako jsem nemohl sepsat report jiným způsobem.

A ještě jedna věc, reakce na jeden příspěvek v Návštěvním sešitku: Všechny nepodepsaný reporty tady na titulce zapisuju já a nesignuju je z toho prostého důvodu, aby tu téměř za každým odstavcem nebylo uvedeno -FBB- či Berry. Pokud se někdy v budoucnu zapojí více lidí a nebudu psát drtivou většinu článků, z fleku začnu podepisovat každý odstavec.

PS: Nezapomeňte v pátek 23|12 na
GULOČAR, v pondělí 26|12 na TÁBOR SUPERSTAR BAND, v úterý 27|12 na HOUPACÍ KONĚ a BEZ PEŘÍ a ve čtvrtek 29|12 na SLOW FINGERS a WINDIGO. Vše jako tradičně v Kloubu. Kdo se přihlásí s reportem z jakékoliv avízované akce, nebude odmítnut.

vaše reakce


05|12 byl zveřejněn Aktuální díl, který je rozhovorem se skupinou MORTIFILIA při příležitosti vydání jejího debutového alba "Redemption". Na otázky odpovídal kapelník František Knetl.

 

 

Listopad 2005

SABOT > ORCHESTRA > SYNERGY > MADE BY THE FIRE
sobota 26|11 2005, Horažďovice, U Černého Orla


Alternative underground na hadry!
Aniž bych kdy slyšel první dvě plzeňské předkapely a cokoliv tak tušil, navštívil jsem akci, na které se nakonec ani v jedné skupině nezpívalo. Úvodní trio a tři následující dua byla pouze o instrumentech, ovšem skutečným instrumentálním zážitkem byla pouze Orchestra a Sabot.
Trio
MADE BY THE FIRE se představilo jako velmi spontánní - procítěně mixovalo hard core s klasickým thrash metalem. Po celou dobu jejich setu se před ním křečovitě svíjel a zasvěceně skotačil patrně skalní fanoušek, kterému chyběl jen mikrofon v ruce - stejně tak jako kapele zpěv.
SYNERGY mne nepřesvědčili vůbec ničím. Výsledek kytary a bicích mi připadal jako chaotická zkouška kapely, která se na sobotním tréninku nesešla kompletní. Pokud se schylovalo k nějakému zajímavému nápadu, duo právě končilo track, neskončilo-li ještě dříve.
ORCHESTRA v mé přítomnosti prodělala křest ohněm, tedy co se týká zcela mimosušického publika. A nutno dodat, že velmi úspěšně. Housle s bicími jsou perfektně sehrané, navíc po předchozím duu působily jako balzám na duši. Publikum to dokázalo náležitě ocenit a odezva byla opravdu bouřlivá. Kapelu si klidně dovedu představit jako support Sabot na nějakém turné v budoucnosti.
Ať tak a nebo tak, všechny tři formace připravily dostatečně výživnou půdu headlinerům večera
SABOT, kteří v Horažďovicích - dle slov narozeniny zapíjejícího pořadatele - vystupovali po šesté. Ostrý zvuk basový almary Christophera Rankina v kombinaci s hrubými bicími Hilary Binder hospodu náležitě oživil, nadzvedl a roztřásl. Ke konci se jelo v již téměř čistém hardcoru, což souhlasně doložily první řady publika, které byly pořádně v pohybu. Parádní takřka rodinné vystoupení skončilo okolo druhé ranní.
Celkový výtah: Hodně náročný a místy opravdu únavný večer, ovšem ve všech přítomných dokonale zafixovaný.

vaše reakce


KRACHER FEST
11. 11. 2005, 21:00, Music Club Houba – Horažďovice


Trojkoncert kapel Cui Bono, Slax a Jak 100ho ven? se uskutečnil pod bizarním jménem Kracher fest doprovázen ještě bizarnějšími plakáty. Původní název akce měl sice znít Kraucher Fest, podle příjmení oslavence a pořadatele v jedné osobě, jenže při závěrečných úpravách plakátu došlo omylem k odstranění "u".
Svým historicky třetím vystoupením zahajovali
CUI BONO - jediná funkční punková kapela v Sušici. Tříčlenné uskupení mělo před koncertem pouze dvě zkoušky, takže pár chybiček byste napočítali, ale jakmile se opřeli do nástrojů, bylo jasné, že se nejedná o nějaký podřadný počin. Jejich koncertní nasazení bylo "totální", refrény zpěvné, texty angažované až hravé (text jedné písně tvořilo ruské říkadlo, jež někteří jistě pamatují ze školy), ale bohužel vlivem aparatury a prostoru bylo celé vystoupení poněkud zahuhlané. Ze setu bych vyzdvihl především písně Revolta a Pro holky. Dojem sice nebyl úplně stoprocentní, ale žádný učený z nebe nespadl a po jejich vystoupení jsem měl chuť křičet: "Punk´s not dead, vy volové!"
Po nejdelších přípravách a na nejdelší dobu se na pódium vyřítila sušická sebranka
SLAX a předvedla přesně to, co se od nich očekávalo. Léty a koncerty ověřené songy, tradičně lepší zvuk než ostatní kapely, precizní instrumentální podání, mohutná odezva publika a vroucí kotel před kapelou jsou standardními součástmi každého jejich vystoupení. Ale tak jako tak jsem již nějakou dobu cítil potřebu změny. Ta se dostavila před koncem setu v podobě zde premiérově odehrané skladby, která byla tou správnou injekcí oživující publikum. Po doznění oprávněného aplausu mě Slax přesvědčili, že se pomalu a jistě začíná v jejich případě blýskat na ještě lepší časy. [Řepa]
A hlavní hvězdy?
JAK 100HO VEN? z Rabí, punk rock city. Kdo jiný – vždyť oslavenec je přidruženým členem zhruba třicetičlenné skvadry fanoušků, kamarádů a příbuzných, která kapelu oddaně následuje, kdekoli koncertuje. Z vystoupení v horažďovickém sklepení se i přes chabý zvuk (zkuste si ozvučit tunel...) stal výborný happening. Zpěvákovi Honzovi Jandovi nebylo moc rozumět, to ovšem fandům nevadilo, protože většinu písní stejně znají nazpaměť. Náhodní návštěvníci uznale pokyvovali a odhadovali, o čem ti sympatičtí hoši zpívají. Asi to bude něco ze života, co? Nejlepší momenty: jekot v Depresáriu (jako vždycky), Moje moře (procítěnější než obvykle), výborné kytarové sólo v Žalmu č. 71 a hlavně nová orientálně-punková píseň (A)rábská, která mi připomněla SYSTEM OF A DOWN. Ve srovnání s ní blednou hlavně starší písně jako Hřebeny a Smrti matka. Některé písničky jsou pořád docela zdlouhavé, na druhou stranu se člověku zaryjou do mozku, ať chce, nebo nechce. V průběhu tohohle koncertu se však něco zlomilo a lidi začali šílet – byl to skoro bizarní hard-rock-punkový kabaret, kdy se kapela bavila publikem stejně tak jako publikum kapelou. [Ragů Klemensó]
Závěrem ještě pár slov k samotné akci. Prostor podzemí Music Clubu Houba sice nedisponuje nějakou převratnou akustikou, ale zvuk byl celkem v pořádku až na zpěvy, které vše odskákaly. Nenašel se ani jeden zpěvák, kterému by bylo pořádně rozumět. Návštěvnost byla nakonec velice uspokojivá, jednání s majitelem více než vstřícné, atmosféra vynikající. Snad jen pro příště: vstup mohl být klidně větší. Drtivá většina lidí zůstala jen udiveně civět po oznámení taxy, která činila pouhých 30 Kč.

vaše reakce


MORTIFILIA / SUNSHINE

12|11 [Blatná] / 11|11 [Klatovy]

 

Melodickým kovem smrti vládnoucí MORTIFILIA pokřtila své debutové CD "Redemption". Událo se tak v sobotu [12|11] v Blatné, kde má skupina pravděpodobně nejširší fanouškovskou základnu, která se však - evidentně kvůli souběžnému sportovnímu přenosu - nedostavila zcela kompletní. Sušická stále více žádanější kapela, která to zatím dotáhla jednoznačně nejdál, zahrála kompletní tracklist Redemption plus několik prověřených starších zářezů a všem dokázala, že se nachází na momentálním vrcholu. Kdo v první polovině 90. let pochyboval, že death metal je vyčerpaný a nemá co nového a zajímavého nabídnout, měl by zkusit "Redemption" v kombinaci s živým koncertem.

Původem táborští
SUNSHINE jsou skutečně světovou profesionální klubovou kapelou. Od roku 1995 jsem je spatřil několikrát, někde ve skříni mám všechny jejich desky včetně té první (dnes přehlížené), ovšem až na klatovské zastávce [11|11] jejich snad nikdy nekončícího turné jsem si ověřil na úvod vyřčenou současnou vysokou pozici kapely. Tu jen podtrhoval plný barák, od prvních tónů nadšené reakce, profesionální komunikace s publikem i nonverbální spojení se zvukařem, parádní rock´n´rollová muzika, procítěný zpěv a vůbec charismatický projev vůdčí osobnosti Kaye, který ve Střelnici zpíval mezi lidmi v publiku, lezl po stolech, reproduktorech a vůbec všech konstrukcích, kam se v klubu dalo vyšplhat. Každý song byl odměněn mohutným aplausem a jednou se přidávalo. Jednoznačně strhující koncertní zážitek. A to se neřadím k oněm čerstvě nadšeným publicistům, kteří Sunshine "objevili" před rokem...
Fotografie z koncertu naleznete na oficiálním webu klubu Střelnice:

http://www.strelnicekt.cz

vaše reakce


Současná panovnice sušické rockové scény a česká jednička severského melodického death metalu - MORTIFILIA - právě disponuje debutovým albem "Redemption", které vyšlo u španělských MONDONGO CANIBALE RECORDS.

Speciální koncert spojený se "křtem" alba proběhne tuto sobotu, 12|11 od 20:00 v Blatné "Na Vinici" a mezi účinkujícími hosty bude možno shlédnout a vyslechnout kapely Mater Monstifera, Unborn, Arachne a In Articulo Mortis.
Více na oficiálním webu kapely
http://www.mortifilia.cz a vydavatele http://records.mondongocanibale.com.

 

 

Říjen 2005

ILL FISH
sobota 22/10/2005, Tradiční kloub


Žehral-li jsem zjara na fakt tehdy zrušeného koncertu
ILL FISH (tenkrát zvítězil přenos nějakého sportovního utkání), přivítal jsem náhradní termín nyní na podzim.
Po vytrvalém zvučení se okolo 22. večerní plzeňské kvarteto konečně odkrylo Sušici. Řemeslnicky bylo bezpochyby dobré a zdatné, živě si to "dávalo", ovšem s nějakou čtvrtou písničkou v pořadí jsem začal zívat. Rytmické, kytarové i zpěvové postupy byly dřeny stále stejně dokola a bystrý posluchač objevoval nad rockový standard vyčnívající nápad v průměrné rychlosti tří za hodinu. Faktu jisté monotónnosti vytrvale přehrávané produkce přisvědčilo i publikum reagující v podstatě zdvořilostní, vlažnou odezvou.
Ve chvíli, kdy bych přivítal konec, došlo teprve k pauze před druhým setem, během něhož se později z větší části téměř zcela obměnilo publikum. Roztrhl se pytel s cover verzemi, při nichž se pár jedinců odhodlalo vlnění se před kapelou, která tak dosáhla svého.
Dlouhý fádní večer při zbytečně přeřvané a z velké části nepůvodní muzice.

vaše reakce


Zprovozněna sekce Ankety, ve které je možné hlasovat zatím o SUŠICKOU ROCKOVOU KAPELU VŠECH DOB, NEJLEPŠÍ SUŠICKÝ ROCKOVÝ OPEN AIR FESTIVAL a NEJLEPŠÍ VNITŘNÍ PROSTOR PRO ŽIVÉ KONCERTY V SUŠICI A NEJBLIŽŠÍM OKOLÍ.

Klasifikujte zařazení nové rubriky ve vstupní anketě vpravo!


THE FASTBIRDS & PAVLA KAPITÁNOVÁ

JIMI HENDRIX & JANIS JOPLIN Tribute Live

pátek 07/10/2005, Tradiční kloub

 

Předně reportu vyslovím svůj názor na revivalové kapely. Vítám je, ovšem splňují-li několik kritérií: hrají tvorbu autora nebo kapely, od kterého či které ji již neuslyšíme, mají jistou hráčskou úroveň a do skladeb dají i kus sebe, tedy nepřehrají je jen suše podle originálu. Tohle všechno skupina THE FASTBIRDS a zpěvačka PAVLA KAPITÁNOVÁ splňují do posledního písmena a nechtějí-li být označováni jako revival, berme jejich program skutečně spíše jako poctu dvou legendám, k jejichž 35. výročí úmrtí postavili turné po českých klubech a sálech.
Předposlední zastávka tohoto podniku připadla na Sušici a asi sedmdesáti přítomným posluchačům byla nabídnuta skutečná show v duchu 60. let. Počínaje kostýmy, přes uvolněnost tolik vlastní hippies až po brilantní odehrání největších hitů obou velikánů. Mám-li obě zhruba hodinová vystoupení srovnat, pak Janis Joplin měla určitě navrch, především díky opravdu parádnímu zpěvu Pavly Kapitánové. Jimi Hendrix byl sice rovněž fajn, ale ten náboj už nebyl takový.
Mohu-li být trochu konkrétnější ve jménech některých odehraných hitů, Joplin nabídla třeba "Maybe", "Summertime", "Kozmic Blues" či závěrečnou perlu "Combination Of The Two", Hendrix pak kupříkladu "Stone Free", "Fire", "Hey Joe", "The Watch Tower" či úvodní hymnu "Purple Haze".
A ještě k příchozímu publiku. Pár desítek sice není mnoho (jak mi prozradil bubeník Petr Kůsa, hráli před pár dny v Brně pro čtyři stovky), za to si daly dostaveníčko všechny "starý páky" a ani nikdo z těch mladších nepřišel jen tak, náhodou. Příjemný večer, navíc v naprosto luxusním zvukovém kabátě.

vaše reakce


S příchodem podzimu je tady (a tak nějak všude vůkol) nehezky pusto, proto jsme se pustili do několika dalších recenzí hudebních nosičů, které nám za tímto účelem byly zaslány v průběhu léta. Předmětem té první je lisované CD "Stín" pražských NEGATIVE FACE.

Připouštíme, že kapela se zaměřením tohoto webu nemá až tolik společného (v Sušici zatím ani nevystupovala), avšak měla o recenzijem a my jsme opravdu nebyli proti.

 

 

Září 2005

Aktuální díl je kompletní, tedy doplněný o druhý pohled, regulérní reportáž z festivalu SUŠICKÁ ROCKOVÁ POUŤ 2005 (hledejte ve druhé polovině příslušné stránky).


Aktuální díl je reportáží z festivalu SUŠICKÁ ROCKOVÁ POUŤ. Jedná se o první pohled sepsaný Rorym Zet. Druhý, sepsaný Fenderem, přibude v průběhu 37. týdne a bude doplněn o fotografie jednotlivých účinkujících.

Vyjde v Sušických novinách č. 17/2005 v pátek 23. září 2005, respektive v č. 18/2005 v pátek 7. října 2005.

 

 

Srpen 2005

ULTRAPUNK v Sušici
sobota 27/08/2005, Tradiční kloub


ULTRAPUNK v Kloubu! Yeah! Zpráva jak z čistého nebe blesk...
Popravdě jsem nevěděl, co v roce 2005 od této letité a svým způsobem legendární pražské kapely očekávat, protože jsem s nimi měl tu čest jen jednou, a to hodně dávno a ještě pouze prostřednictvím videokazety. Tehdy nás bavili, na důkaz čeho od nich Scythe M převzali ultrasong "I´m Free".

Při zvučení devítičlenná skupina nepůsobila moc sebejistě, ale s prvními tóny koncertu bylo vše úplně naopak. Intro, plynová maska, "Londýn Kolín" a už se to sypalo, jedna perla za druhou. Punk beat, jež za všechny ty roky neztratil nic ze svého prapůvodního kouzla. Jistě, protagonisté zestárli, ale dovedou se všemi těmi svými a převzatými hity stále bavit naplno, o čemž to nakonec celé je. Osazenstvo Kloubu doplněné i nestálými hosty získal Ultrapunk brzy na svou stranu a vystoupení si tak užívaly obě strany. V již zmiňovaném songu "I´m Free", jednom z vykřičených přídavků, zahostoval dokonce samotný Petras (současný šumavák, jeden ze zakládajících, ovšem dnes již nehrající člen) a do svého přednesu se opřel se vší vervou. Ultrapunk naservíroval velmi slušné vystoupení a překvapil mne, kolik života v něm stále tepe.
Skupině předskočila "místní hvězda" (doslovná citace z webu Ultrapunku)
JAK 100HO VEN? a vůbec nezahrála špatně, nicméně letošní koncert na Majálesu byl přece jen zvukově čitelnější a živelnější.
Po čase zase příjemný koncert v suterénu Sokolovny.


Aktuální díl je reportáží z festivalu ŠUMAVSKÝ MEDVĚD.

Vyjde v Sušických novinách č. 16/2005 v pátek 9. září 2005.


 

SUŠICKÁ ROCKOVÁ POUŤ  >>>  sobota 03. 09. 2005, 13:00 hodin [ ARMY OF LUPINUS, ASISTAR_T, C.N.S., GENTLEMAN´S BAND, HOLISTIX, JAK 100HO VEN?, MORTIFILIA, ORCHESTRA, SLAX, TENKEJ LED ]

 

Další informace a podrobnosti o festivalu naleznete na příslušné informační webové stránce: http://www.srpuls.cz/srpout.htm

 


 

ŠUMAVSKÝ MEDVĚD 2005  >>>  sobota 20. 08. 2005, 14:00 hodin

[ STONE THERAPY, OSOBY?, ASISTAR_T, EMPTY FEELING, PENTAGON, SLAX, COWARD, PROMISES, ASMODEUS, MEGADETH REVIVAL ]

 

Podrobný článek o festivalu a rozhovor s pořadatelem naleznete v e-zinu FOBIA na adrese: http://www.fobiazine.net

 


Po dlouhé době byla resuscitována sekce Recenze. Obsah stávajících položek byl zpřehledněn a přidána kritika na debut rockových A+, což je vedlejší projekt klatovských vlajkonošů Asmodeus.

 

 

Červenec 2005

ORCHESTRA pokřtila

V bouřkami poznamenanou sobotu 30. července 2005 proběhl v Tradičním kloubu koncert sušického alternativního dua
ORCHESTRA. To je složeno ze dvou třetin Holistix, tedy Martina Vlka (basu vyměnil za housle) a Jiřího Pláničky (zůstal u bicích).
Sobotní koncert nebyl jeho domácí premiérou (ta proběhla na Majáles), ovšem jedinečný v tom, že zde pokřtilo své debutové demo. Výhradně instrumentální songy založené na technicky výtečně zvládnutých bicích a neméně bravurně ovládaných houslích se zvukem probitým efekty sice po chvíli chtěj nechtěj vyvolaly pocity značně monotónní práce, přesto bavily a byly po právu odměněny nadstandardním potleskem. Tomu jistě svým způsobem napomohl i vybroušený verbální projev mezi jednotlivými skladbami, kterého se tentokrát ujal Petr Lerch. Kompozice, které tak uváděl, získaly tím pádem jistý oživující efekt. Do dalšího života však navrhuji velmi opatrně zařadit nějaký další nástroj a třeba ženský zpěv.
Orchestra zcela určitě obohatila sušickou rockovou scénu a je jen otázkou usilovné práce managementu, zda ji v budoucnosti bude reprezentovat i kdekoliv dál - tedy za dopravní značkou konec obce (Sušice).


Aktuální díl je online. Jeho obsahem je reportáž z festivalu ŠUMAVA ROCKS. Vyjde v Sušických novinách č. 15/2005 v pátek 26. srpna 2005.


 

Exhibice sušické rockové scény, open air festival SUŠICKÁ ROCKOVÁ POUŤ, se začíná rýsovat v čím dál tím konkrétnějších konturách.

 

Bylo stanoveno finální pořadí účinkujících kapel a zveřejněna velmi zkomprimovaná verze plakátu. Více informací naleznete na příslušné nástěnce.

 


Reportáž z 12. ročníku festivalu Šumava Rocks očekávejte na těchto stránkách zkraje příštího, tedy 30. týdne.


ŠUMAVA ROCKS 2005  >>>  sobota 16. 07. 2005, 14:00 hodin [ HOLISTIX, HEAD DOWN, LANDMINE SPRING, PSYCHONAUT, ONCE UPON A TIME, MOIMIR PAPALESCU & THE NIHILISTS, ONDŘEJ HEJMA & L. L. JETEL, MONKEY BUSINESS, CHINASKI ]

Kompletní informace o 12. ročníku festivalu naleznete na domovských stránkách www.freedom.cz/sumavarocks.


První pololetí je pryč a starší novinky z titulky Srpulsu tak byly přesunuty do příslušné přihrádky archivu. Nepřestávejte sledovat příští, protože aktualizace rozhodně neochabne. Naopak.

 

 

Červen 2005

SUŠICKÁ ROCKOVÁ POUŤ 2005 >>> pořadí kapel + první informační schůzka. Pro více informací navštivte zaktualizovanou infonástěnku.


Aktuální díl je online. Jeho obsahem je reportáž z festivalu ROCK NA SANTOSU. Vyjde v Sušických novinách č. 13/2005 v pátek 1. července 2005.


Aktuální díl je online. Pro pravidelné návštěvníky a čtenáře této titulní strany nic nového: Jedná se o zde průběžně vyvěšované mini reporty ze šesti námi navštívených akcí, které se v průběhu 1. pololetí (tedy v rozmezí ledna až června 2005) udály v Sušici a blízkém okolí. Vyjde v Sušických novinách č. 12/2005 v pátek 17. června 2005.


Během několika málo dnů dorazí rovnou dva aktuální díly. První bude ohlédnutím se za 1. pololetím tohoto roku, druhý pak reportáží z festivalu ROCK NA SANTOSU 2005.


ROCK NA SANTOSU 2005  >>>  sobota 11. 06. 2005, 14:00 hodin [ HEGEŠ, PRVNÍ HOŘE, ZNOUZECTNOST, VOLANT, PESHATA, LETY MIMO, NO FUTURE SOUND OF BOSTON (tribute to PIXIES) ]

Nezapomeňte, že letošní ročník můžete navštívit již v pátek 10. 06. 2005 v 17:00 hodin, kdy se při divadle a projekci (mj. např. fotografií z minulých ročníků) můžete připravovat na sobotní Běh opic, doprovodnou akci rockového festivalu. Kompletní informace naleznete na domovských stránkách www.lzva.com.


ASISTAR_T >>> SOMEBODY RECALLED >>> 04. 06. 2005  SUŠICE >>> Cafe Bar Alena

Netradiční prostory Cafe baru Alena byly v sobotu 04.06. večer svědkem vystoupení sušické formace ASISTAR_T a táborských SOMEBODY RECALLED.
ASISTAR_T tento dvojkoncert otevírali a bohužel zněli jako opravdoví předskokani. Garážový zvuk prostor baru nebyl pro kluky tím pravým ořechovým. Na co má, probůh, Mylothary tak pěkný aparát a kytaru, když mu to zní ještě hůře, než-li jeho stará Jolana a kombo za dvaosm, se kterými dokázal udělat zvuk v Scythe M!? Zpěv byl naprosto nečitelný, ale to lze přičíst prostoru a chybějícímu zpěvovému aparátu. Berry si to tam poctivě oddupal a odbrnkal. Rory se mi tentokrát zdál nějaký "zakřiknutý". Vystoupení nového člena, bubeníka Kennedyho, který přišel podpořit drajv kapely, ještě nebylo úplně v "poho", ale songy s ním byly v tu ránu někde jinde. Dejme tomu čas. Asistar_t mi zněli nejlépe na jejich prvním vystoupení v Podmoklech a loni na Santosu. Zdá se to jen mě, nebo se z jejich písniček úplně vytratila melodika, která byla pro některé starší skladby dosti typická? Nové věci mi díky tomu znějí příliš cize a navíc dosti komplikovaně. S lepším zvukem to snad zvládnu. :)
Naproti tomu
SOMEBODY RECALLED předvedli to, čemu se říká tah na bránu. Zvuk, před kterým jste neutekli, koncertní nasazení a o třídu přesvědčivější muzikantský výkon, byly hlavní devízy tohoto táborského tria. Opět byl velmi mizerný zpěv, ale přes tento handicap se Somebody Recalled přenesli bez větších obtíží a nám přihlížejícím to bylo úplně u zadku. Za chvilku se v baru pohupovalo úplně všechno. Velmi konkrétně zahrané bicí, slušný výkon a hlavně projev baskytaristy a kytaristy snad všechny utvrdilo v tom, že kapely z Tábora - ač občas na úkor zpěvů - instrumentálně nikdy nezklamou.
Byl to velmi osvěžující večírek. Díky.

    -L.F.-

 

Nová místa v Sušických vodách

Tak jsem se v sobotu 04. 06. večer dostavil do Cafe Baru Alena na Sušickém náměstí, kde se k mému velkému překvapení konal koncert místních ASISTAR_T a táborských SOMEBODY RECALLED. A vůbec to nebylo špatné!

Prostor Cafe Baru vskutku nevídaný - místnost o velikosti koupelny, naplněná kapelou a jejími nástroji slibovala zážitek nevšední. Inu, vmáčkl jsem se dovnitř..

První vystoupili místní
ASISTAR_T. K mé radosti byli tentokrát lepší, než když jsem je slyšel naposled (doposud měla jejich vystoupení spíše sestupnou tendenci). Svůj set mají zvládnutý, místy dle mého názoru poněkud nudný, což je ovšem dáno, více než u jiných kapel, osobním vkusem posluchače. Kapela se prezentuje jako alternativní a undergroundová a já říkám ano. Je tomu tak. Jen možná občas je v tom podzemí až příliš hluboko..
Neodpustím si kritiku zpěvů. V některých momentech jsem cítil zřetelné odkazy na tvorbu Scythe M a tam to fungovalo. Jinak bohužel příliš ne. Druhá výtka směřuje k elektronickému bubeníku - nemohu si pomoci, ale není to ono. Kapela s ním totiž postrádá tolik potřebný feeling.
Ale blýská se na lepší časy. Některé písně totiž již odehrál bubeník živý (nový člen) a v takových chvílích kapela vyrostla do dvojnásobné výšky. Doufám, že časem zmizí elektronické bicí zcela!

Druzí se na scéně objevili táborští
SOMEBODY RECALLED. Zvuk se zlepšil zhruba o sto procent (zkrátka Tábor, co k tomu dodat), energie kapely mne strhla a tak jsem blbnul a tančil a měl radost, že tam jsem. Kam kapelu stylově zařadit není zcela jednoznačné – slyšel jsem například prvky Jolly Jokerů, slyšel jsem i typické hard-coreové podklady a samozřejmě jsem rozeznal i vliv táborské klasiky, jako jsou Deverova Chyba, či Waawe.
Osobně bych uvítal více zpěvu (a také aby byl slyšet). Jinak jsem byl spokojen, palec je nahoře.

Musím ještě SOMEBODY RECALLED pochválit za "pódiovou" prezentaci. ASISTAR_T byli dost strnulí, ale říkal jsem si, že v tak malém prostoru to ani jinak nelze. Lze! Takže pohyb, pánové (a to platí pro všechny sušické kapely)!

V závěru bych rád vyjádřil naději, že v budoucnosti bude podobných akcí přibývat, a že si sušický koncertní život bude i nadále hledat nová, neTradiční místa.

    -np-

 

 

Květen 2005

SUŠICKÁ ROCKOVÁ POUŤ je název chystaného nového místního festivalu. Pro více informací navštivte právě zprovozněnou infonástěnku. Pro vzájemnou komunikaci, nápady a návrhy používejte [ nadále ] poznámkový blok.


 Dva na sobě nezávisle sepsané pohledy na Majáles 2005:

 

 M A J Á L E S      2 0 0 5
    
Líheň sušického Gymnázia se zdá vždy vykazovat slušný přírůstek do zdejší hudební scény. Není divu, že se potom člověk cítí "ošizen" když omladinu zastupuje jen jedna školní partička.
     Že na
C.N.S. (Celkem Normální Sympaťáky) zbude vždy jen role otvíračů, není nic překvapivého. I když by bylo zajímavé, jak by kluky ovlivnila atmosféra případného večerního vystoupení. Žel s takovýmto přednesem a nasazením je to pro ně meta takřka nedostižná. Zatím. Kytarový popík, kde kytary nic neřeknou a bicí nástroje, které se neustále snažili hrát jinou píseň, než která byla zrovna na řadě. Jen ve velmi krátkých okamžicích jsem měl pocit, že to klukům šlape - a to je velmi málo. Jedinou věcí, na které CNSka zapracovali, byla jejich stájová trika.
     O třídu lépe zněli
ARMY OF LUPINUS VERSUS H. P. LOVECRAFT, a to především díky Jardovi Švelchů, jehož hlasový projev a výstup byl - nejen pro mne - příjemným překvapením. Byl to on, díky němuž se zdálo, že kapela "hraje". Rytmika byla pouhým doprovodem. Kytara jakbysmet. Texty byly v angličtině, což bylo trochu na škodu věci a písničky díky tomu zněly, jakoby už jste je někde slyšeli (a to nejen jednou).
    
ZACHRAŇ SE, KDO MŮŽEŠ - to jsem měl chuť volat při poslechu další, rádoby vtipné party. Totálně vykradené songy, navíc velmi špatně zahrané, ve mě neustále vzbuzovaly pocit nevolnosti. Snad by se dalo pochopit, kdyby toto vystoupení nacvičila partička patnácti (a méně)letých studentíků. Od skoro dvacetiletých jedinců to bohužel neznělo jako "prdel".
    
JAK 100HO VEN? byli pro mě trošku zklamáním, ale asi jen díky tomu, že jsem je slyšel poprvé a představoval jsem si je tak trochu jinak. Alespoň působili původně. A to je nemalá deviza. Byl to prostě takový poctivě odehraný koncert.
    
ORCHESTRA zapůsobila, alespoň na mě, jako zjevení. Alternativní duo bicích nástrojů a el. houslí sice asi nebylo tím pravým pamlskem pro některé přihlížející, ale i tak se většina stala pozornými posluchači. To, že některé songy postupně znějí tak nějak stejně, je daň hraní ve dvou. Slušel by tomu citlivý zpěv. Nicméně si troufám tvrdit, a to jsem neslyšel poslední dvě party, že to byl nejpřesvědčivější instrumentální výkon letošního Majálesu.
     Nashledanou na přehlídce sušických formací v září.

    -L.F.-

 

M A J Á L E S     2 0 0 5
     Jako již tradičně se mezi prvními akcemi pod širým nebem na ostrově Santos blýskl letošní ročník sušického Majálesu, který pořádá Gymnázium Sušice. Koncert nejen studentských kapel z blízkého okolí se konal 28.05. 2005 a začátek měl v 15:30.
     První nastoupila na pódium skupina
C.N.S. Tato formace je na sušické scéně asi nejmladší, a proto zde získávala především cenné zkušenosti. Po hudební stránce se jedná o ještě ne úplně sehraný a vyhraný studentský rock s velkou inspirací u Mňágy a Žďorp. Uvidíme, co se v budoucnosti z této nejmladší formace vyvine a jestli nalezne svou vlastní cestu. Prezentace skupiny byla podtržena vlastními tričky se jménem kapely, což napovídá, že to skupina myslí asi opravdu vážně!
     Druzí v pořadí vystoupili
ARMY OF LUPINUS VERSUS H. P. LOVECRAFT. Jestliže jsme u první skupiny hovořili o inspiraci u Mňágy a Žďorp, pak pánové z Army Of Lupinus Versus H. P. Lovecraft hledají inspiraci spíše u údernějších Queens Of The Stone Age. Přesto zde sehranost a celkový projev kapely vyzněl o mnohem lépe. Skupina se píseň po písni zlepšovala a velmi zajímavý hlas J. Švelcha mě vskutku překvapil. V Rabí se nám asi narodila silná rocková generace (což jistě jen potvrzuje výkon další rábské kapely Jak 100ho ven?)!
     Následující prezentace skupiny
ZACHRAŇ SE, KDO MůŽEŠ nás ("bohužel") vrátila do středního proudu. Předvedla set převzatých písní převážně českých pop - rockových uskupení typu Chinaski, Ready Kirken nebo Kabát. Je ovšem nutné podotknout, že jejich produkce několik posluchačů roztančila! Bavili se účinkující, bavili se diváci (někteří) a tak to má být. :-)
     Další, kdo sáhl do strun, je již zmiňovaná formace
JAK 100HO VEN?. Zde šla kvalita produkce opět vzhůru. Výborně sehraní a vyhraní muzikanti za doprovodu (místy až punkového) zpěvu Jana Jandy. České texty, které - jak jsme viděli - neoslovili pouze nás (například: ryby plavou nad vodou a mouchy lítaj pod vodou / já se ptám: Kurva, co to je? napojenej na přístroje). Dle mého názoru velmi povedený koncert!
     Následné uskupení (nelze hovořit o skupině jako takové)
ORCHESTRA (el. housle - M. Vlk, bicí - J. Plánička) je - i dle průvodního slova L. Frančíka - instrumentální duo mísící vážnou hudbu s metalem a mnohým dalším. I dále použiji několik vět z průvodního slova - na sušickou scénu něco, co tu ještě nebylo. Cit pro hudbu tito dva jistě mají, což dokázali na 100% (a to nejen v tomto uskupení). Jejich čas na pódiu byl pro mnohé posluchače příjemným šokem co se může na sušicko - klatovské scéně urodit. Rozhodně nejoriginálnější část Majálesu.
     Aby toho oba účastníci Orchestry neměli málo, postarali se ještě o další část večera, kde po boku Jana Březiny (el. kytara, zpěv) zahráli s grunge/rockovou kapelou
HOLISTIX. Pro většinu posluchačů první seznámení s prací tohoto tria. Opět kvalitní produkce se zajímavým, jakýmsi úsečným zpěvem a různou intonací. Nejlepší skladby zazněly až v samotném závěru a byly - oproti jiným - zazpívány česky. Škoda, že i přes zpěvákovo vyzvání nezačal nikdo tančit!
     O závěr večera se tradičně postarala úderka
SLAX. A šlo jim to výborně! Hned při úvodním tracku bylo pod pódiem veselo a pařilo se až do konce! Posluchači reagovali na novější věci stejně dobře jako na osvědčené pecky a všichni si užívali řízného hardcoru!
     Letošní Majáles podpořen výborným počasím, dobrým zvukem a pohodovou náladou se vcelku povedl a již se těším na další ročník!

    -Fender-


MAJÁLES 2005  >>>  sobota 28. 05. 2005, 15:30 hodin, Santos [ C.N.S., ARMY OF LUPINUS VERSUS H. P. LOVECRAFT, ZACHRAŇ SE, KDO MůŽEŠ, JAK 100HO VEN?, ORCHESTRA, HOLISTIX, SLAX ]


MORTIFILIA se právě v těchto dnech [ konkrétně 23.-28. května 2005 ] nachází ve studiu Hellsound, kde nahrává své debutové album, které vyjde jako lisované CD u zatím nejmenovaného zahraničního vydavatelství. Aktuální novinky naleznete dříve či později zde nebo na www.mortifilia.cz


V sobotu 21. 05. 2005 proběhl v Tradičním Kloubu koncert pražské skupiny Pankix a klatovského tria Head Down. Začali PANKIX a klidně mohli hrát jako hlavní kapela. Jejich projev sestával kromě tradičních rockových instrumentů z elektrických houslí a poměrně výrazného ženského zpěvu. Energický rock/pop stál na Hrochově dominantní kytaře, Márových nešetřených bicích, Mášiných lahodných rytmizujících houslích a výrazného zpěvu Sany. Tomu sice nebylo moc rozumět a snad i proto se jazýček vah posunul ke zvolení slůvka "výrazný" až po poslední přídavkové písničce, která byla snad první hitovou. Příjemný koncert a setkání s kapelou, která by mohla časem vyrůst v poměrně osobitou záležitost.
HEAD DOWN jsou již téměř profíci, nicméně stále zcela sevřeni ve spárech grunge, sebou vymezeného stylu, jehož mantinelů se ani neodvažují jen dotknout. Takto znějí všechny jejich songy nadmíru podobně a zatímco po půlhodinové produkci někde na festivalu může mít posluchač celkem dobrý dojem, jakkoliv delší vystoupení je suchopárné, tedy neberete-li kapelu jen jako doprovodnou dekoraci, ale skutečně si ji důkladně poslechnete. To byl pochopitelně případ i tohoto koncertu. Marně jsem očekával nové postupy, prvky, nápady... Přitom výbava by byla.


Aktualizací co do obsazení se dočkal rozpis sušických rockových festivalů 2005.
Poslední tam uvedený zatím nemá jméno. Kdokoliv z Vás má teď jedinečnou šanci jej vymyslet. Nápady a návrhy zapisujte sem, ovšem akce je časově limitována jedním týdnem, tzn. že poslední příspěvky připadající v úvahu očekáváme nejpozději do neděle 22. 05. 2005 24:00 hodin. Upozorňujeme kapely, které mají případný zájem se festivalu zúčastnit, že to musí bezpodmínečně napsat do Poznámkového bloku (pokud tak již neučinily)!


Předpokládal jsem, že na tomto místě a v tomto čase přinesu pár vět o sobotním (07.05.) koncertu v Tradičním kloubu, nicméně kapela ILL FISH byla na poslední chvíli odvolána a upřednostněn přenos hokejového utkání. O faktu změny se "pochopitelně" potenciální návštěvník nedozvěděl skrz síť (byť má Kloub svůj web, který je čas od času aktualizován), ale až po příchodu na místo samotné.
Pokládám otázku do případné diskuze:
"Vadilo to někomu? Přišel ten večer vůbec někdo na koncert?"

Vaše komentáře


Rockeři C.N.S. jsou online! Odkaz na web byl přidán do příslušné sekce na Srpuls.CZ.

 

 

Duben 2005

Novinky na poli jarních a letních open air festivalů, které proběhnou od května do září 2005 na ostrově Santos:

1. MAJÁLES 2005  >>>  sobota 28. 05. 2005, 15:30 hodin
[ C.N.S., ARMY OF LUPINUS VERSUS H. P. LOVECRAFT, ZACHRAŇ SE, KDO MůŽEŠ, JAK 100HO VEN?, ORCHESTRA, HOLISTIX, SLAX ]

2. ROCK NA SANTOSU 2005  >>>  sobota 11. 06. 2005, 14:00 hodin
[ HEGEŠ, PRVNÍ HOŘE, ZNOUZECTNOST, VOLANT, PESHATA, LETY MIMO, NO FUTURE SOUND OF BOSTON (tribute to PIXIES) ]

3. ŠUMAVA ROCKS 2005  >>>  sobota 16. 07. 2005, 14:00 hodin
[ HOLISTIX, HEAD DOWN, LANDMINE SPRING, PSYCHONAUT, ONCE UPON A TIME, MOIMIR PAPALESCU & THE NIHILISTS, ONDŘEJ HEJMA & L. L. JETEL, MONKEY BUSINESS, CHINASKI ]

4. ŠUMAVSKÝ MEDVĚD 2005  >>>  sobota 20. 08. 2005, 14:00 hodin
[ STONE THERAPY, OSOBY?, ASISTAR_T, EMPTY FEELING, PENTAGON, SLAX, COWARD, PROMISES, ASMODEUS, MEGADETH REVIVAL ]

5. SUŠICKÁ ROCKOVÁ POUŤ 2005  >>>  sobota 03. 09. 2005, 13:00 hodin
[ ARMY OF LUPINUS..., ASISTAR_T, C.N.S., GENTLEMAN´S BAND, HOLISTIX, JAK 100HO VEN?, MORTIFILIA, ORCHESTRA, SLAX, TENKEJ LED ]


S jarem se kromě přírody probouzejí i "páni webů" zdejších rockových kapel: Výrazně aktualizovány jsou stránky JAK 100HO VEN?, plynně ASISTAR_T a MORTIFILIA a naprosto nečekaně (po roce?!) i SLAX! Blíže v sekci Odkazy.


2. duben 2005 v Kloubu patřil táborským experimentálním post hardcorovým dvojčatům DEVEROVA CHYBA a C, jejichž hudbu zná zdejší rocker víceméně důvěrně. V Sušici a nejbližším okolí hráli již několikrát, avšak toto jejich společné poslední vystoupení hodnotím víceméně průměrně. Kapely sice odehrály precizně, ale bez nadšení, jaké se projevuje ve chvílích, mají-li adekvátní zpětnou odezvu. 40 dorazivších kousků se vším všudy sice spořádaně tleskalo po každé skladbě, ale mezi nimi a kapelami to v podstatě nejiskřilo. Možná k tomu přispěl i syrový zvuk a statické osvětlení. Koncert rozhodně nebyl špatný, ale naprosto mu chyběla atmosféra.

Vaše reakce

 

 

Březen 2005

Bez dvou dnů do roka - 25. 3. 2005 - přijeli do Sušice třebíčští mágové a hudební alchymisté FRU FRU, které před necelými pěti lety založil Václav Bartoš [ex-Pluto]. Koncert otevřeli před necelou stovkou diváků po 21. večerní a svůj program - téměř na vlas shodný s loňským - pumpovali do přítomných posluchačů bezmála dvě hodiny. Nutno podotknout, že veskrze příznivci zůstali na židlích, byť jejich odezvy byly bouřlivé a frontman je taktně upozornil, že na koncertě není zakázáno tančit. Těžko říci, zda to bylo hudbou relativně složitou na poslech, každopádně poslouchat bylo co. Dlouhá řada zvuků a efektů byla aplikována do všech základních rockových instrumentů, steeldrumů, elektrických padů i Bartošova zpěvu a tak bylo nad sehraným základem vymalováno všemi barvami. Nikoliv však neuměle, ba právě naopak. Za zmínku určitě stojí i povedené texty [autora Honzy Volfa] a jejich interpretace - mj. ukázka toho, jak různě a do detailů lze pracovat např. s jednoduchým slovním spojením. Kapela dvakrát přidávala, avšak ke konci, kdy už v podstatě improvizovala, pozornost posluchačů ochabla. Každopádně v nich koncert zanechal hluboký vnitřní zážitek.


Rockeři JAK 100HO VEN? jsou online! Jejich stránky se zajímavými novinkami můžete sledovat na adrese www.jak100hoven.net. Odkaz byl přidán i do příslušné sekce na Srpuls.CZ.


THE BEATLES REVIVAL příjemní a milí

Kdo v posledních letech nezažil plné kino, měl možnost ve středu 9. 3. 2005, kdy se tam kromě specifické projekce konal koncert. Ten ve spolupráci s MKS uspořádala agentura TBR, a jak již nejen tato zkratka napovídá, jeho objektem byla kladenská skupina THE BEATLES REVIVAL. Revival znamená obrození, a ač mám s mnohými spolky podobného ražení víceméně nevyřešené dilema co do smysluplnosti jejich živobytí, The Beatles Revival mne přesvědčili, že jejich existence smysl má. Narozdíl od uvažovaných spolků, které ve velkém procentu parazitují na žijících a běžně fungujících skupinách, miláčci a vzory čtyřky z Kladna, The Beatles již neexistují a nadto z jedné poloviny ani nežijí.

"Revivalové" kvarteto patří mezi vůbec nejuznávanější kapely svého druhu na světě a v reprodukci svých ideálů jde od zásadních záležitostí, přes jen zdánlivě vedlejší, až do posledních detailů. Počínaje kupříkladu identickou aparaturou, přes dejme tomu několik druhů stylového dobového oblečení, konče pak třeba věrnou kopií popruhu ke kytaře. Co do dokonale ozvučené hudební složky, ani tady nezůstává čtveřice pozadu za originálem. Interpretace songů The Beatles je věrná jako pes. K tomu všemu nad hlavami muzikantů probíhá projekce dobových fotografií kapely jejich zájmu a vy tak máte možnost dalšího konkrétního srovnání. Chlapi jsou dokonalým stínem The Beatles - úsměvní, odvázaní, nenucení. Že se berou vážně jen do jisté míry, jasně dokládá promlouvání mezi jednotlivými stěžejními songy, ve kterém si dělají legraci ze samotných Mistrů nebo vtipně reagují na aktuální politická témata či negativní lidské vlastnosti. Publikum se tak baví celé (dvě) hodiny a ještě se domáhá přídavků, na které se pochopitelně dostává. Příjemná a milá vzpomínka na The Beatles a důvod k oprášení starých vinylů (v mém případě zejména alba A Hard Day´s Night). -FBB-


HOLISTIX, CLIMATIZADO, BEZ PEŘÍ  >>>  05. 03. 2005, Sušice, Tradiční kloub. Pro reportáž rozcupuj odkaz Aktuální díl.


Ve středu 9. března 2005 od 19.00 hodin se v sále sušického městského kina uskuteční koncert "The Beatles Story" skupiny THE BEATLES REVIVAL. Koncert bude doprovázen velkoplošnou projekcí s obrázky ze života pravých BEATLES a členové skupiny budou měnit kostýmy podle období, ze kterého budou hrát písně.

The Beatles Revival pocházejí z Kladna a ve svém oboru patří k absolutní světové špičce. Každoročně absolvují ke 160 koncertům po celé Evropě a jsou jedinou skupinou, se kterou trvale spolupracují lidé, kteří se v šedesátých letech podíleli na úspěchu The Beatles. Více na www.TheBeatlesRevival.com

 

 

Únor 2005

Jak je možno zaregistrovat při vstupu na tyto webové stránky přes hlavní stan Srpuls.CZ, hlavička odkazující na Sušický rockový puls byla aktualizována. V sekci odkazy naleznete adekvátní banner určený k výměně odkazů.


Bývalá sušicko-zbynická alternativní jednotka SCYTHE M, která léta působila v sestavě Jiří Fuka - kytara a zpěv [nyní ASISTAR_T], Luboš Frančík [ex-JSME LISTÍN.Y., nyní TRADIČNÍ KLOUB] a Vladimír Fuka se naposledy živě vynořila před čtyřmi lety v Pizza Baru. Od té doby se po ní slehla zem. Nyní se připomíná spuštěním vzpomínkového webu, jehož autorem je první jmenovaný člen kapely. Webové stránky si můžete prohlédnout za odkazem www.srpuls.cz/scythe_m/ a naleznete tam mj. nejlepší existující fotografie, přehled odehraných koncertů, recenze a v on-line shopu si budete moci opatřit debutové demo "Culex Sanguinarius", které by se mělo v nejbližší době objevit v reedici jako double CD-R, přičemž druhý disk by měl obsahovat jedno z posledních odehraných live vystoupení. Budeme informovat.

 

 

Leden 2005

Dva na sobě nezávisle sepsané pohledy na týden starý koncert:

 

C . N . S .  +  N A M S W I C K  +  T E N K E J  L E D  >>>  22. 01. 2005, Podmokly u Sušice, rc SODA
 

Plakáty hlásaly koncert tří mladých začínajících kapel z klatovského regionu:

C.N.S. - Sušice, TENKEJ LED - Sušice a NAMSWICK - Klatovy.
 

Bohužel se to hned nástupem druhé kapely Namswick přehouplo do zábavového rázu. Příliš známých a obehraných riffů doprovázelo stále stejnou kadenci nic neříkajících hospodských slovíček. I když úvodní kapela C.N.S. jako jediná svým výrazem ještě mohla budit dojem koncertní kapely, zbytkem si už platící posluchači, kterých se kolem desáté večerní sešlo do několika tuctů, nemohli být tak jisti...
 

… snad něco málo ke každé kapele:

C.N.S.
kytara a zpěv, druhá kytara, bicí, basová kytara a saxofon (nahradil flétnu), doprovodný zpěv
•  přestože dnešní vystoupení se řadilo k těm prvním živým, bylo už stravitelnější a rozmanitější, velmi výrazně podpořené několika novými prvky a působilo dojmem celkově kompaktnějším než na předchozích živých vystoupeních: druhý "zatím" doprovodný zpěv, saxofon (mnohem zajímavěji prozatím nahradil absenci flétny).
doporučení: výrazně změnit způsob a výraz zpěvů a daleko více upřednostnit druhý hlas (s tím souvisí i malé zamyšlení nad obsahem textů)

 

NAMSWICK
kytara, basová kytara a zpěv, bicí, klávesy
•  hudební produkce této skupiny se malými krůčky blíží k zaběhnutým zábavovým kapelám, ale s poněkud větší mírou nápaditosti než má např. Katapult, fenomén stejného ražení.
doporučení: asi už není co doporučovat...

 

TENKEJ LED
kytara, zpěv, basová kytara, bicí
•  patří mezi novou mladou vlnu sušické rockové scény, které zatím chybí si osvojit možnosti vlastního vyjádření bez vědomého či nevědomého kopírování cizích způsobů a praktik zapříčiněného absencí vlastní výraznější osobité tvořivosti.
doporučení: transfuze krve a reinkarnace zpěváka
 

… ne každý člověk má své právo na vyjádření, pokud má co a jak vyjádřit, tak toho snad, kurva, využijte naplno!

    G. B. M.

 

Celou sobotní lidovou akci vyhráli sušičtí C.N.S., kteří ji otevřeli. Stalo se tak 22. ledna tohoto roku v Podmoklech, kde přes víkendy stále funguje klub Soda. Byť byl rockový styl Celkem normálních sympaťáků oproštěn jakékoliv variability či dokonce originality, působili dojmem těch, kteří mají víceméně normálně jasno. Nová zpěvačka Lenka Waldmanová nedostala moc šancí zpívat a tak jen velmi jemně obarvovala Kutilův toporný zpěv. Tady navrhuji vyrovnat síly a popojít tak o krok vpřed. Kapela vznikla v září 2003 a působí v obsazení Tomáš Kutil (kytara a zpěv), Pavel Kopecký (kytara), Pepa Kutil (basa a zpěv, saxofon), Honza Kacíř (bicí), Lenka Waldmanová (zpěv) a Lenka Petříková (příčná flétna), která však sobotnímu programu nebyla přítomna.

 

NAMSWICK z Klatov se - co do stylu - vymykají koncepci tohoto seriálu, který ve skutečnosti více méně není o lidových, zábavových, tancovačkových a podobných bigtových hybridech. Šoumeni z Namswicku do týhle škatule zalezli a pro svý příznivce, kterých se ve špičce sešlo dobře k padesátce, zahráli zatraceně dobře. To se jim na druhou stranu nemůže upřít.

 

TENKEJ LED mý ztracený slovo chvály na koncert U chovatelů svým vystoupením v Podmoklech opětovně nenalezl. Slabě přednesený zpěv Davida Bachana srážel usilovné snažení kapely směrem dolů a publikum do běla rozžhavený předchozím šramlem vystydlo tak, že pod pódiem v "kotli" vařily především dvě předcházející skupiny. Sušická kapela Tenkej led v sestavě Míla Mottl (bicí), Honza Fuks (baskytara), Pavel Kopecký (kytara) a David Bachan (zpěv) sama sebe označuje punk rockem, což je přinejmenším zavádějící. Pokud v její tvorbě zmíněný styl nalezneme, pak formou střípků, tím nosným je rock jako takový, konkrétně snad zábavový bigbít. K tomuhle stylu se skupina povážlivě přibližuje, i když v současné chvíli spíše balancuje na hraně mezi ním a koncertní kapelou… Každopádně je tu od podzimu 2003 a stále se hledá.

 

Tenkej led i C.N.S. jsou někde na pomezí mezi tancovačkou a koncertní kapelou. Přikloní-li se ke druhé zmíněné sortě, mají šanci - postupem času ruku v ruce s tvrdým dřením na sobě samých - zaujmout kromě různorodého publika i kritiku. V opačném případě mají šanci stát se - postupem času ruku v ruce s tvrdým dřením na sobě samých - modlou v jistém smyslu skrovného publika víkendových večerů vesnických sálů v západočeském kraji. Tahle volba je před nimi a čistě na nich samotných.

    -FBB-


Pokud Vás zaujal loňský videoklip Jana Březiny (viz. Asmodeus + Jan Březina = Turisté smrti), vyjádřete mu svoji podporu zasláním Vašeho hlasu či hlasů do ankety KLIP ROKU 2004 na webu ČT (každý hlasující má 10 hlasů, které může do ankety poslat přes web ČT, přičemž z jedné e-mailové adresy je možné hlasovat pouze jednou).

Hlasovat můžete také prostřednictvím SMS zprávy (z jednoho telefonního čísla může být zasláno maximálně 10 sms zpráv – 10 hlasů) ve tvaru: CTmezeraKLIPmezeracislo klipu (hlas pro klip Jana Březiny: CT KLIP 12) SMS zasílejte na číslo 900 11 07. Cena 1 SMS je 7,- Kč včetně DPH.

Přečtěte si podrobná pravidla soutěže a hlasujte. Učinit tak můžete do 15. 03. 2005.


Jak jsme již informovali na konci minulého roku MORTIFILIA přesunula svoji webovou prezentaci na adresu www.mortifilia.cz. S vlastní národní doménou stránky doznaly grafických změn a aktualizací - kromě jiného zde naleznete více koncertních fotografií, náhledy obalů všech vydaných nahrávek včetně kompilačních CD, atp. Nezapomeňte zanechat v guestbooku členů sušické mordparty svůj názor na nové stránky, samotnou kapelu a především její tvorbu.


Vítejte na webu Srpuls.CZ v roce 2005. Upravili jsme několik názvů vlastních odkazů a jejich obsah. Podívejte se na několik stále aktuálních novinek z konce minulého roku.

 


A r c h i v    h i s t o r i c k ý c h    a k t u a l i t    z    t i t u l n í    s t r a n y    S u š i c k é h o    r o c k o v é h o    p u l s u    :

2003  |  2004


[ Headquarters ]   [ Sušický rockový puls ]

[ Návštěvní sešit | Poznámkový blok ]   [ Odkazy ]   [ Koncerty ]   [ Sušická rocková pouť ]

[ Aktuální díl ]   [ Ankety ]   [ Archiv ]   [ Recenze ]   [ Inzerce ]   [ Kontakt ]

 

Srpuls.CZ © 1996-2007 Sir Rex PULS Productions 

NAVRCHOLU.cz