Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2012 - 4. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2012 - 4. čtvrtletí

>>> VLAD PIPER | 2012-12-25 >>>
V prosinci vyšla u PIPER RECORDS vinylová deska NIERIKA "2π", a sice jako jediný hmotný nosič v limitovaném počtu 108 ks.
Kapela od svého vzniku v roce 2001 prošla triphopovou seancí na debutovém albu "Hydroponicum" (2003), na dvojce "Poison On Your Spoon" (2006) koketovala s kytarovým indiepopem, třetí dějství začalo ve valašských hvozdech, aby jejich pestrost měla i hudba samotná, tehdy na prvním vinylovém titulu kapely, NIERIKA "Everyone Is Burning" (2009), a konečně na právě vycházející desce "2π" navazuje kapela spojení s vesmírem, kam se zatím odebrala v reálné podobě.
Kruh se uzavřel a najednou vše dostává svoji logiku a symboliku. Nierika dospěla do bodu, kdy naplnila obsah svého názvu. Hudba nyní dosahuje psychedelických pozic a některé skladby balancují na pokraji transcendentálních zvukových rovin. Vše bylo zaznamenáno v letech 2010 - 2012 v improvizovaném studiu na lesní chatě v Malé Bystřici. Pro tuto desku svolila ke spolupráci zpěvačka Markéta z kapely Negero. Unikátní spojení ve své podobě ještě stále alternativně popové kapely s nespoutaně dravým projevem ryze undergroundové zpěvačky přineslo žádoucí ovoce. Tím spíš lze litovat, že tahle kapela už naživo hrát nebude.


>>> BERRY | 2012-12-21 >>>
Se všemožnými speciálními vinylovými edicemi se v posledních letech doslova otevřelo gramofonové nebe a prší na nás - zmatené - jedna za druhou. V jistém smyslu výjimečnou je sběrné dílo zaštítěné titulem DEVEROVA CHYBA "Doforoty" (Deluxe). Jedná seo double LP, jež vyšlo v nákladu 155 kusů, přičemž každý ručně číslovaný kus obsahuje i jméno či přezdívku majitele. Za počinem nestojí žádný label, ale člověk jménem Martin WYDLÁK Švehla, jehož slova (místy stylově parafrázovaná) dílo blíže přibližují: "Rovnice je zřejmá: Doforoty CD (samo včetně Modrý rýmy), strana Deverovky ze splitka s Blank a demo Tak si Leť = 2 x LP (skoro 80 munit hudby!). Při poslechu se budete Kochat a cítit se Výborně to je Jistota. Tohle album prostě potřebujete ne jako sůl ale jako Pepř a sůl. Basový propletence vytvářejí takovou Vlnu, že ho budete Milovat protože Vám nic jiného nezbývá. Takže hejbejte hlavou Ze strany na stranu a ničeho Nelitujte a pamatujte tohle album, co si koupíte nesmíte Poslat dál. O novej zvuk (remastering) se postaral Absolutní bůh, mistr Yoz. Pro nevinylový jezdce, kromě dvou gramodesek bude album obsahovat ještě vypálený CD s obsahem vinylů plus bonusy."


>>> BERRY | 2012-12-20 >>>
Milevská fast-core parta dokončila ve studiu Woodland EP 2012, které by mělo vyjít jako 7" vinyl. KRAOST "t.b.a." 7" EP.

Jihočeská grindcore-crust mašina se chystá na split 12" s brazilskou grindcore sebrankou. Ladies and gets, MURURORA | BAIXO CALAO split LP.

Remixy + novinky od pražské formace by se měly objevit na v Austrálii chystaném split 7" EP M.A.C. OF MAD | METHADONE ABORTION CLINIC.

V plánech Ultima Ratio je debutové album SPOLUVINA "t.b.a." LP. Odkládaný release crust-punkové formace z Jesenicka zařazujeme do roku 2013.

Hardcore-crust kapela z jihomoravské Blučiny vydává na Ultima Ratio debutové 7" EP BOMBATÖLCSÉR "Bude klid". Žíhaný vinyl, edice 250 kusů.

Na vinylu venku další mainstream, zatím poslední, letošní album liberecké kapely. LP KRUCIPÜSK "Rodinnej diktát". Nebo vinylovej diktát?!

Na Papagájův Hlasatel Records vychází LP MACGYVER "Panthalassa" nákladem 200 kusů. Vydává ještě někdo nový český desky v nákladu 500 kusů?!


>>> MERŤÁK | 2012-12-11 >>>
SEE YOU IN HELL "Jed" LP (2012 Insane Society Records, Voltage Records)
V brněnském pekle je stále horko!
O tom, že See You In Hell makají na nové fošně mi bylo celkem známo, a už někdy od léta jsem otravoval Barváka z Insane Society, kdy že to konečně vyjde. Tyhle brněnské matadory mám v oblibě už dlouho a sbírka jejich nahrávek mi nějaký ten kus na poličce s deskami zabírá. Po prvním poslechu novinky "Jed" mohu konstatovat, že v regálu bude opět méně místa. Jsem toho názoru, že zde nemá smysl vypisovat, co všechno mají See You In Hell na svědomí, kolik turné po světě už absolvovali a v čem mají kromě téhle kapely prsty její členové. Jednak to není první recenze SYIH na našem webu a za druhé se domnívám, že koho by to zajímalo blíže, jistě nebude mít problém si v době internetu patřičné info dohledat. I když v tomto případě bych doporučoval spíš nějaký tištěný zine, ale to už je věc vkusu. Tím jsem však pouze chtěl naznačit, že i když deska vychází po pěti letech od posledního alba, kapela určitě nespí a stále se v ní něco děje, navíc má od té doby vydáno množství povedených singlů. "Jed" je tedy třetí regulérní LP SYIH, a po deskách "Umět se prodat" z roku 2004 a "Útok!" z roku 2007, jde opět o svižný hardcore/punk, který nic neztratil ze své syrovosti, ba naopak, syrová je deska od začátku do konce. ... více


>>> FRANTIŠEK ŠTORM | 2012-12-09 >>>
Hrůza z kosmu nás obklopuje ze všech stran a člověk se marně snaží zachytit ten příšerný zvuk neodvratné latentní zkázy v očekávání nepojmenovatelného hnusu z nejtemnějších končin vesmíru, na kterýžto není dovoleno ani pomyslet. Inu, při ilustrování dalšího dílu Lovecrafta a při pozorování letních perseidů cestou z venkovské hospody se člověku leccos štosuje v hlavě.
Pořídil jsem si v červnu v Moskvě úžasný ruský lampový předzesilovač ke kytaře a stále se s ním učím pracovat, stejně jako se morduji s masteringem, který jsem odkoukal od Blackieho.
Taky jsme si říkali, že bychom mohli malinko přitvrdit, ale nějak se nám to zase zvrtlo do jakési odporné formy astrálně-hekatombického senilního gay-metalu...
Singl MASTER'S HAMMER "s/t" vychází jen a pouze na vinylu o rychlosti 45 rpm. Na eventuelním příštím řadovém albu budou tyto písně přidány v nepatrně odlišných versích, ale kdo ví - možná je vynecháme abychom uvolnili prostor novým písním.

 

 

 

 

 


>>> PHIL HELL | 2012-12-09 >>>
Po deskách "Umět se prodat" (2004) a "Útok" (2007) je tu třetí 12" LP brněnských SEE YOU IN HELL "Jed" s osmi vály hrubého a zběsilého hardcore/punku plného masivních sborových refrénů - dost pravděpodobně nejpřímočařejší a nejvzteklejší materiál, co za 13 let fungování kapela zplodila, ale to ať posoudí posluchač sám... Nahráno v čestickém studiu Hellsound, sbory nařvali Iny (GRIDE) a Žrout (LAHAR), obal namaloval Wes Samples a nahrávku zmasteroval Jack Control ve své Enormous Door sluji.
150 kusů desky vychází v limitovaném a ručně číslovaném nákladu v kartonové krabici potištěné sítotiskem, která uvnitř skrývá barevný vinyl, DVD-R z japonského turné See You In Hell v roce 2010, samolepku a placku. Regulérní i limitovaná edice vycházejí s barevným OBI stripem. Desku vydali společnými silami INSANE SOCIETY RECORDS a VOLTAGE RECORDS.


>>> BERRY | 2012-11-14 >>>
MORTIFILIA: Death metal jako osud!
O třetí desce se traduje, že rozhodne o osudu hudební skupiny. Tyhle řeči mohou být často obyčejnou novinářskou frází, ale něco na nich je. Šumavské kapele ze Sušice byl souzen melodický death metal v zabijáckém i valivém tempu, a tento svůj styl dotáhla na své desce pravdy k pomyslné dokonalosti. Technické i zvukové. 10 skladeb na ploše silnější půlhodiny velmi hravě udrží posluchačovu pozornost, důkaz je právě nyní k dispozici v podobě hmotných nosičů LP a CD.
Mortifilia existuje čtrnáctým rokem, na svém kontě má tři dema, jeden singl, spoustu kompilací a tři řadové desky. Novinka dostala název "Fate" a kapela se jejím prostřednictvím posunuje na své cestě o další kus dál, stále však ve (zdánlivě) omezených mantinelech žánru. Nezradila svůj styl, jako mnozí ostatní, drží se svého, a přesto zní jinak. Ale nechci brát všechnu práci recenzentům.
Album vychází ve dvou základních formátech. Primárně jako vinylové LP, stoosmdesátigramová černá deska uložená ve vnitřním obalu s mikrotenovou vložkou (jistě detail, který skutečný sběratel ocení), rozevírací inlay s texty a fotografií kapely. Vnější obal má formu gatefoldu uvnitř s další přísnou velkoformátovou fotografií kapely a jako bonus je ke každému ze striktně limitovaných 333 exemplářů přiložena CD verze v papírové pošetce. V takto minimalistickém balení je pak CD k dostání i samostatně. ... více


>>> MERŤÁK | 2012-11-13 >>>
KRÜGER "Ruku v ruke s pokrokom" 7" EP (2012 Aback Records, Anarchist Black Cross Records, Cestou na hřbitov Records, Člověk, G.R.F. Records, Hluboká Orba Records, Nuclear Madness, Úchylny koš, Véva Records, Wolfdrunk)
Nový rozstřel z Prahy
Co se stane, když se na jednom místě potkají bývalí či současní členové kapel jako Sanitär, Tomorrow's Hell, Libera in Causa a Blinded? Možnosti mě napadají hned dvě. Buď dojde k šílené párty - patrně někde v přítmí pražského Žižkova - po které bude druhý den následovat pořádný bolehlav nebo dojde k vytvoření jedné raw punk/crust úderky s názvem Krüger, která při té správné hlasitosti pro některé jedince bolehlavem teprve začíná! Tihle milovníci českých názvů kapel hrají necelé dva roky a tenhle sedmipalec je jejich první vydaná nahrávka. No a světe div se, ten záznam nezní vůbec špatně! ... více


>>> MERŤÁK | 2012-11-13 >>>
JONESTOWN "s/t" | ADACTA "Amen" split LP (2012 Adactive Records, Anarchist Black Cross Records, Emergency Records, Hadesign, Nuclear Madness, Phobia Records, Vörös Ördög)
Československý crustový žúr
S dlouhými podzimními večery přichází konečně i recenze na desku, která mi doma leží už pěkně dlouho a pořád ne a ne tu recenzi dopsat. Ono i vydání tohohle splitka se připravovalo poměrně dlouhou dobu, a tudíž materiál není u obou kapel z nejnovějších, i když je stále tím posledním, co obě kapely nahrály. Jak Jonestown, tak Adacta jsou ve svých končinách zaběhnutými crustovými matadory a není ani žádným tajemstvím, že obě kapely pojí letité přátelství, takže si s chutí spolu tu a tam zahrají. No a když někdy na podzim roku 2010 vyšlo bratislavské Adactě na CD jejich album "Amen", kapela ohlásila, že materiál se celý dostane i na vinyl, a právě vše vyjde v podobě split LP s kladenskými Jonestown. Co čert nechtěl, vydání se nakonec protáhlo a LP vyšlo až letos na jaře. ... více


>>> LADISLAV OLIVA | 2012-11-12 >>>
Jediný český desetipalec roku 2007 SRAČKA "Hovno" se vrací v novém balení!
Dvacetiminutovou nahrávku noisecorové kytarové improvizace doplňuje nepříčetný řev a především předělávka skladby "Hovno" od legendárních hardcore-punkerů RADEGAST. Původně vyšlo pouze na kazetě v nákladu 16 kousků a tři položky pak jako součást koncepčně podivného CD "Králové Hoven". Dnes již beznadějně rozebraná první vinylová edice vyšla v prosinci 2007 a šlo o 66 kusů v papírovém sáčku z papírnictví. Aktuální nová edice těží z nepoužitých zbytkových kusů původního vydání, ale je šířena v odlišném, byť znovu velmi primitivním balení. Černý desetipalcový vinyl opět disponuje ručně popsanou etiketou, ale tentokrát je vložen pouze do jednoduchého obalu s oboustranným kruhovým výsekem, přičemž papír je ručně natřen žlutou či hnědou barvou.
Nová edice vychází opět ve striktně limitovaném nákladu 66 kusů, z toho 33 kusů disponuje žlutým a 33 kusů hnědým obalem. Prodejní cena je stanovena na 100 Kč. Barvu si lze vybrat. Případní zájemci o obě barevné verze budou ušetřeni poštovného. Vydavatelem je samozřejmě BAŽINA, takže vinyloví sběratelé můžou psát na bazinator[at]email[dot]cz >>> [at]=@, [dot]=. Výměny jsou vítány.
Nechvalně proslulý desetipalec SRAČKA "Hovno" obsahuje tyto songy v těchto délkách:
1. Bolehlav I. hlukem vraždí knížete Sráclava (Kosmas) - 0:10
2. Hnusné hnědé fašistické Hovno (nikoliv KRABATHOR) - 0:20
3. Zelené smradlavé vysrané Hovno (značky RADEGAST) - 0:50
4. Rychlovník z Hoven do Sraček (provozuje HOVNÍ PUCH) - 0:03
5. Všechny Sračky světa (včetně Viléma Čoka) - 0:25
6. Svět se posral (a HRDINOVÉ NOVÉ FRONTY taky) - 6:20
7. Ta naše posraná kultura česká (Karel Hašler vzpomíná) - 0:11
8. Naser si, ty kurvo zkurvená! (ŠANOV 1 vyzývá CHINASKI) - 2:06
9. Opravdu pěkně vysraná písnička (moc pěkná INSANIA) - 0:24
10. Ultra Septic Noise (jak NAPALMED v hluku ZABLOUDIL) - 9:57
"Můj dojem je Hovno, naše perspektiva je Hovno...".


>>> MERŤÁK | 2012-10-23 >>>
MÖRKHIMMEL "Zloskřivec" LP (2012 Insane Society Records)
Do třetice všeho zlého
Když někdy na počátku letošního roku vyšla má recenze na předchozí vinyl MÖRKHIMMEL "In The Shadow Of The City", v závěru jsem psal, že kapela se po pauze opět dala do kupy, pilně koncertuje a chystá nový materiál, jež letos i vyjde. Opravdu se tak stalo a skupina vyvrhla v létě album s podivným názvem "Zloskřivec". O vydání desky se postaral mistr Barvák a netřeba dodávat, že sáhl opět po kapele, která mu jistě dělat ostudu ani v nejmenším nebude. Současnou sestavu pražské temnoty tvoří stále neúnavný tahoun a milovník žižkovských náleven Slávek, jehož zpěv je zde víc death, než na předchozích počinech. Z rozpadlých Thema 11 / Mother dorazivší kytarák David a bubeník Havran, dále ze skupiny Kodet kytaristka Eva a basák Andy, který má se Slávkem ještě black metalovou úderku Vekslan. Je fakt, že především účast Davida a Havrana se na výsledném soundu současných Mörkhimmel podepsala nemálo a kapela zní jinak, než tomu bylo na "In The Shadow Of The City" a "Sheep In The Labyrinth". Jednoduše řečeno je to více metalové a čistější, ale pořád s odkazem na onu starou severskou metalovou školu a punkovou dravost. ... více


>>> BERRY | 2012-10-12 >>>
FETCH! "Parfum & Koteka" LP (2011|12|17 Silver Rocket)
Rámusící vize světa
Kurva, za voknem je podzim, tak je čas začít psát recenze na desky, který mám perfektně naposlouchaný. Aneb není nic podivnějšího, než když se někde objeví recenze v den vydání alba, případně ještě dřív - těm z principu nevěřím ani autora.
Když jsem měl ještě kapelu, párkrát jsme s Fetch! hráli, neskutečně skromní chlápci, ze kterých jejich polomatematická definice rocku vycházela tak přirozeně, jako v září přijde podzim. Pak vydali u stříbrňáků split 7" EP s Elektročas, podle mýho nedoceněnej kus, krásnej rozcestník na cestě, artefakt, umělecký dílo. Kolega Oliva byl příkrého názoru, Fetch! se mu zřejmě úplně netrefili do vkusu. Vizte jeho dobovou recenzi FETCH! "Kiasu" | ELEKTROČAS "Errantry In A Circle". ... více

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz