Hlavní stan  |  České vinyly  |  Recenze  |  Rozhovory  |  Odkazy  |  Kapely

Hledané  |  Nabídka  |  Inzerce  |  Poznámky  |  O nás  |  Kontakt  |  English info


>>>   H l a v n í   s t a n   >>>   A r c h i v   >>>   2012 - 1. čtvrtletí

>>>   Archiv novinek 2012 - 1. čtvrtletí

>>> BERRY | 2012-03-04 >>>
Vyhlášení a výsledky >>>


>>> BERRY | 2012-02-26 >>>
Ve středu 29. 2. 2012 úderem půlnoci končí možnost hlasování. Poslední šance. Instrukce.
V prvních březnových dnech zveřejníme výsledky a pak se naplno ponoříme do přívalu již zrealizovaných, naplánovaných či zvažovaných českých vinylů 2012. V poznámkovém bloku máme tužkou poznamenáno nepřeberné množství titulů! Jako kdyby ten proklamovaný konec světa měl opravdu přijít.


>>> MERŤÁK | 2012-02-19 >>>
MÖRKHIMMEL "In The Shadow Of The City" LP (2011 Shogun Recordings)
Ve stínu velkoměsta
Téměř po roce od recenze na předchozí počin MÖRKHIMMEL "Sheep In The Labyrinth" jsem zde s další recenzí na moje oblíbené „černokněžníky“ Mörkhimmel. V loňském roce se totiž díky vydavatelství Shogun Recordings dočkal vinylové verze i jejich první počin z roku 2008. Zvuk, seřazení skladeb i celková stopáž zůstaly věrny svému předchůdci, změny doznal jen obal, který je oproti původní verzi černý a s jiným motivem, ale o tom později. Je vlastně fakt, že i název "In The Shadow Of The City" se objevuje až nyní, protože předtím se verze na CD i pozdější verze na kazetě uváděla pouze pod názvem kapely samotné, ale to není až tak podstatné. Mimochodem francouzský label Shogun Recordings má kromé tohoto LP na svědomí i skvělé počiny takových kapel jako Appäratus, Totälickers nebo Lobotomia, a ani v případě této desky label nesáhl vedle. ... více


>>> BERRY | 2012-02-07 >>>
Stačilo jim něco málo přes dva roky od comebackového LP MASTER'S HAMMER "Mantras", žádný koncert, a jsou tu s další longplínou s výmluvným titulem - MASTER'S HAMMER "Vracejte konve na místo". Jsou zvědaví, kdo si s tímhle bude chtít tupit hrot svého gramofonu a vkusu. Deset nových skladeb se nahrávalo v nové sestavě s živými bicími. Více slov na aktuálních stránkách post-blackmetalové hydry, viz. Kapely, záložka M.


>>> BERRY | 2012-02-04 >>>
LYSSA "El Clasico" LP (2011|12|17 Silver Rocket)
Kufr nebo život
Jedině smrt ve světě nespěchá. A Lyssa. Nevím, co mi na tomhle sloganu z větší části jenom ukradenym Kryptoru, přijde tak geniální, ale k recenzi druhýho elpíčka trojlístku, kterej je mimo veškerý všední dění, přilne jako hmyz k mucholapce. Lyssa je mucholapka, my chytráci z Recenzentova hmyz kroužící chvíli okolo a po pár otočeních (přirozeně vinylem) dosedáme. To je docela dobrej úvod, ale není v něm ještě dost startovních metafor, tak hele, v drážkách vinylu je života dřeň, která cáká z drážek od přenosky jak rozbředlej sníh v době oblevy od kol tvý zrezlý káry cestou do práce.
Špičková dřevní nahrávka evokující dávné doby před vaším letopočtem, kdy když jste řekli noise, vybavil se vám špinavej hluk, když jste řekli rock, nikdy se vám nevybavili Rolling Stones a když jste ty dvě slova spojili, nechtělo se vám do tý škatulky rovnou nablejt. ... více


>>> BERRY | 2012-01-29 >>>
Tradiční anketa o nejlepší český vinyl roku se dožila již pátého pokračování a troufáme si tvrdit, že jsme ji letos opět pojali velmi důkladně, mj. jako sociologický průzkum. Vyšlo zase o trochu víc desek než minule, odpovídá tenhle stav skutečnému zájmu? Nezdá se to, ale 61 LP a 20 EP je během jednoho roku pěkná kupa vinylů. Vyberete ty nejlepší loňské gramodesky? Tak tedy, dostalo-li se k vám alespoň 5 desek, hlasujte a pomozte tak dokázat, že česká vinylová scéna žije.
Instrukce k hlasování a vůbec kompletní info k anketě CZECH BEST VINYL DISK 2011 je k dispozici buď jako samostatná stránka s náhledy obalů všech vydaných LP/mini LP a SP/EP, nebo jako prostý text.


>>> BERRY | 2012-01-26 >>>
GRIDE "Záškuby chaosu" LP (2011 Insane Society Records)
Rebelové s příčinou
Tři roky od debutového alba přistálo v jižních Čechách další intergalaktický UFO. Kulatý vinylový létající talíř barvy červené v kapotě s nástřikem ještě šílenějším a vyšinutějším než v roce 2008. Je to vůbec možný? Nejlepší hardcore z vesmíru? Ufoni jsou tady!
Tihle ufoni - i v rámci samotný tuzemský hardcore scény - byli vždycky tak trochu stranou, však určující směr, pokořující a diktující hranice, na který většina nikdy nedosáhne. Tohle je definitivní. Nová deska jako důkaz, slabá půlhodina na 45 otáček, 15 tracků, noise parts, vše brilantní a ve srovnání s debutem semknuté, vyrovnané, přehlednější co do výrazů skladeb, zkrátka kompaktní vinylový disk. ... více


>>> KILL THE DANDIES! | 2012-01-25 >>>
Hlídat oheň bylo od počátku lidstva možná vůbec nejdůležitější činností. Strážci ohně rozhodovali mezi bytím a nebytím, vládli velkou mocí a zodpovědností. Kill The Dandies! drží plamen, živí oheň, nesou standartu. Plamen garážového rocku, žár psychedelie a lesk surf rytmů hlídají velmi pečlivě. Nespokojují se jenom s protektorstvím, plamen ještě navíc pořádně přiživují. Nesmlouvavě a paličatě navzdory trendům rozvíjejí odkaz The Cramps, The Velvet Underground nebo The Birthday Party do nečekaně živelných tvarů a forem. Album KILL THE DANDIES! "Those Who Hold The Flame" vyšlo 18. října 2011 opět na značce DRUG ME RECORDS s distribucí u Pale Music INT. Berlin / Blass Music / Freibank to jednoznačně potvrzuje. Druhý zářez Kill The Dandies! je mnohem chaotičtější, nebezpečnější a daleko přesněji zamířený. Skupina totálně maže hranice mezi styly, utváří si vlastní žhavou eklektickou materii. Kill The Dandies! už nejsou umně skloubenou skupinou pěti vytříbených individualit, ale sevřenou pěstí, útočící přímo a zasahující přesně. Sevřenou pěstí svírající plamen, který sálá a probleskuje mezi prsty. Pokud je v držení Kill The Dandies!, nemusíme se o něj bát.


>>> BERRY | 2012-01-19 >>>
Králové v sypání vinylových desek tuzemských kapel za rok 2011 jsou bezesporu PAPAGÁJŮV HLASATEL RECORDS. Vloni samostatně vydali velké novinkové desky, alfabeticky THE FIALKY "Kapitán 77", PLEXIS "Vohul to", UŽ JSME DOMA "Jeskyně", ZEMĚŽLUČ "Hledání", a chronologicky na úplný závěr roku LP UCHÁZÍM "Marnostroj". Prachatická osobitá hardcore-punková kapela si tak odbyla svůj vinylový debut, jemuž od úsvitu 90. let předcházelo několik alb. Mám rád skupiny, které postupují sice pomalu, ale konstantně - takové si dovedou gramodesky považovat. Černý vinyl v černobílém obalu obsahuje oproti CD verzi dvě skladby navíc a album je doplněno osmnáctistránkovou literární přílohou, které se zhostila polovina Ucházím, konkrétně Bodza a Paaya. Jižní Čechy Hard Core lives!


>>> BERRY | 2012-01-17 >>>
INSANIA "R.U. Dead?" LP (2011 Bažina)
Underground minimalism
Svůj vlastní label jsem se definitivně rozhodl založit v noci 15. prosince 2007 po koncertě Insania, a sice na základě tehdy aktuálního alba "Rock'n'Freud", které mě nenechalo spát, dokud jsem jej neposlouchal z vinylu s logem Magick Disk Musick. Navrch k tomu se jako vedlejší efekt projevil fakt jisté pomoci vrátit kapelu do vinylové scény, přiblížit ji lidem, kteří v té době kompaktními disky opovrhovali. Je to pár let zpět, ale scéna se mění jak obrazce v krasohledu. Cédéčka tehdy ještě relativně frčela a na vinylech rozhodně nevycházelo téměř vše, tak jako dnes. ... více


>>> BERRY | 2012-01-16 >>>
KITTCHEN "Menu" je debutové album tajemného hudebníka ze severu Čech, které na sklonku loňského roku vydal čerstvý vinylový label ČERVENÝ KŮŇ. Klasický černý vinyl spatřil kuchyňské světlo na sklonku loňského roku v umírněném nákladu 130 kusů. Červený Kůň zahaluje Kittchen rouškou tajemna: „Možná pracuje jako kuchař v jednom místním hotelu. V kuchyních každopádně nahrává na mikrofon svého iBooku trochu zvláštní písničky. Většinou na nástroje, které má zrovna po ruce. Výsledkem jsou industriálně folkové songy a balady, které se vynořují a zase ztrácejí v rádiovém šumu, cvakání příborů a šepotu plynových hořáků. Vše přelité tajemstvím kraje pod Bezdězem.“ Postapokalyptické album obsahuje 13 skladeb. V březnu 2012 Kittchen vyráží na sérii koncertů po Čechách a Moravě. Pro více informací použijte internet.


>>> BERRY | 2012-01-15 >>>
Spousta desek dnes vychází v tzv. D.I.Y. kooperacích, a spousta desek jen takhle vůbec vyjde. Investice a distribuce se rozloží mezi více vydavatelů a finanční zátěž je únosnější. Každý se s deskou o více vydavatelích setkal. LOKAL REKORC však vloni nabídli ještě elegantnější řešení. Zadní strana obalu nebo inlay nepřetéká logy lokálních vydavatelů, ale jedním, které je symbolem pro D.I.Y. experiment v nejvyšším levelu. Akcionářem se může stát každý, více informací nabízí manifest umístěný na stránkách labelu. Prvním počinem Lokal Record je LP A NEWBORN RIOT OF DREAMS "The Preservation Of Links", debut Jonathana Krolla, kytaristy Chokebore. Album jeho alter ega nabízí osm ambientních, minimalistických tracků s kouzelnou atmosférou. „Je to krásná deska a máme z ní velkou radost,“ nechali se slyšet Pedro, Jožin, Lukáš Stibůrek, Bourek, Libor aka Francois, Orel, Marek Šmidrkal, Petr Jahoda, Palo, Richard Kutěj, Soňa Doleželová, Landofka, Petr Vizina, Tomáš Hroch, Pavel Rujzl, Viktor Machek, Bugrr, Tomáš Řehák, Irena Prosecká, Aleš Palán, Aran, Michal Urban a Yoz, tedy všichni, kteří stojí za debutem Lokal Rekorc.


>>> BERRY | 2012-01-12 >>>
C "Opus Vulgaris" LP (2011|10|31 Piper Records)
Neobyčejné dílo
Kdyby mi někdo tvrdil, udělej tuhle desku - bude to pecka, třeba jenom malej náklad, nevěřil bych mu, dokud bych na vlastní kůži nepoznal, že to tak opravdu je. "Opus Vulgaris" táborských instrumentalistů C je jedna z desek minulého roku. Na vlastní kůži, přísahám.
Kapela vznikla v roce 1999 a do vínku dostala táborskej odér devadesátek. Tábor v devadesátkách byl ráj, zlatá horečka, ze který do dnešních dnů nepřežilo mnoho. C jsou však velmi reprezentativní vzorek, nesmazatelná stopa, takřka ex-Waawe, prostě byli u toho všeho a frčí dál. Mají za sebou EP, tři dlouhohrající alba včetně jednoho vinylu, kterým je zatím to poslední, pojmenované se skromností kapele vlastní, "Opus Vulgaris". ... více


>>> BERRY | 2012-01-11 >>>
Západočeská kapela MORTIFILIA se chystá zkraje roku nahrát své třetí řadové album, které vyjde ve formátech LP a CD u labelu MAGICK DISK MUSICK. Tomu bude na jaře předcházet výroční vinylová edice třetího dema MORTIFILIA "Christ Hunt", od jehož vydání letos uplyne 10 let. Skupina holdující melodickému deathmetalu debutovala v roce 2005 albem "Redemption", které o tři roky později následovalo druhé CD "Embrace". Třetí deska bude pokračovat v přirozené vývojové linii svých předchůdců. Všem seriózním pořadatelům nabízí management kapely letošní vystoupení v rámci Christ Hunt Anniversary Tour 2012, resp. 3rd Cut Tour 2012, a sice v měsících březnu a dále pak od května do prosince.


>>> BERRY | 2012-01-03 >>>
BONUS "Náměstí míru" LP (2011 Deadred, Starcastic)
Co jsem zjistil

Tak teda jo / je tady čas na ročenku Bonuse
típnul jsem router / běžel už osm let v kuse

Nechci se s tim zas tak srát / napsat jen jak to je
ty doufam nesoudíš že / Martin změnil svoje postoje

Už druhý strašidelný Vánoce / a zas v úplně novym levelu
černá gramodeska Starcastic / a Deadred v života povelu

Už mi to sere psát ty statě / Bourku děkovat
já žiju ty sračky co ty jo / umíš formulovat

Dát tolik novejch tracků za rok / seš blázen
myslel sem že sem blázen / ale ty seš blázen. ... více


>>> MERŤÁK | 2012-01-01 >>>
PLEXIS "Vohul to" LP (2011 Papagájův Hlasatel Records)
Čekání se vyplatilo!
Jedna z největších legend tuzemského punku nechala své fanoušky čekat na nové album pěkně dlouho, ovšem čekání na nové album Plexis se určitě vyplatilo. Kapela je v současné době ve skvělé formě a natočila desku, která rozhodně není žádný brak! Po jedenácti letech od posledního alba - a sedmadvaceti letech od založení - se tak novinka "Vohul to" stala jednou z nejlepších nahrávek pražských pankáčů. Navíc jde vlastně i o jakési završení trilogie alb, které mají v názvu „to“ a dál je to vůbec poprvé, kdy album Plexis nevychází u velkého major labelu, ale u menšího vydavatelství, které se ovšem postaralo jak o LP, tak CD verzi. ... více


>>> BUBU | 2012-01-01 >>>
HOUPACÍ KONĚ - 24. 10. 2011, A Studio Rubín, Praha

Na akustická vystoupení Houpacích Koní jsem měl vždycky smůlu. Vždycky se mi podařilo nějakým zázračným způsobem tam nedorazit. Kašlík, rýmička, práce, dovolená nebo jiná akce, důvody se vždycky najdou. Takže tentokrát jsem do klubu Rubín dorazit na jeden z Večerů jiného folku, v rámci kterého kapela vystupovala, už prostě musel. Co kdyby náhodou... I když Koně začínali akusticky divočit až po desáté.
Ke kapele mám zvláštní vztah, dostal jsem se k nim až přes poslední album "Hotel Palace", které mi doporučil kamarád. Sice jsem o nich předtím věděl, ale nikdy nějak nebyl čas jejich tvorbu zásadně prozkoumat. No, prostě to bylo trošku podobně jako s těmi akustickými koncerty. K mé škodě. Abych to zbytečně nenatahoval, na Hotelu Palace jsem totálně ujel a je to podle mě jedna z nejlepších věcí, která tady v kytarovkách vznikla. Začal jsem se tedy postupně prokousávat tvorbou směrem dozadu a nedá se říct, že bych si mohl stěžovat. Spousta skvělé muziky a geniálních textů. ... více

nahoru | Hlavní stan


Srpuls.CZ | Vdmusick © Λ-Ω Magick Disk Musick 

NAVRCHOLU.cz